Rusija će na slobodu pustiti i rusko-britanskog novinara i aktivista Vladimira Kara-Murzu, dugogodišnjeg borca protiv režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U toku velika razmjena zarobljenika između SAD-a i Rusije: Evo ko sve izlazi iz zatvora
Foto: Arhiva | Evan Gershkovich

Rusija je u četvrtak iz zatočeništva pustila 32-godišnjeg američkog novinara i zaposlenika novina The Wall Street Journal Evana Gershkovicha i bivšeg američkog marinca Paula Whelana, piše Bloomberg.

Gershkovich i Whelan putuju prema destinacijama izvan Rusije.

U zamjenu za njih dvojicu, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici na slobodu će pustiti zatvorenike koje Rusija potražuje.

Rusija će na slobodu pustiti i rusko-britanskog novinara i aktivista Vladimira Kara-Murzu, dugogodišnjeg borca protiv režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Gershkovich i Whelan bili su proglašeni krivima za špijunažu te osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne. Kara-Murza proglašen je krivim za veleizdaju te osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.

Gershkovich je uhapšen u martu 2023. dok je bio na zadatku u Jekaterinburgu, gradu s istočne strane Urala.

Rusija ga je optužila za špijuniranje te naposljetku osudila na 16 godina zatvora. On i The Wall Street Journal odbacili su ruske optužbe.

Whelan je uhapšen 2018. godine, a 2020. je osuđen na 16 godina zbog špijuniranja. Poput Gershkovicha, odbacio je ruske optužbe.