Iako je veći dio nedjelje prošao mirno i sunčano, sa zapada Evrope dolazi nevrijeme u našu zemlju

Italiju zahvatilo snažno nevrijeme: Kreće se prema Balkanu, neće zaobići ni BiH
Foto: Facebook | Italiju zahvatilo nevrijeme

Iako je veći dio nedjelje prošao mirno i sunčano, sa zapada Evrope dolazi naoblačenje praćeno kišom i grmljavinom, a u dijelovima Italije već padaju obilne padavnie praćene grmljavinskim nevremenom.

Ako je suditi prema radarskim slikama, ista oluja kreće se prema Bosni i Hercegovini.

"Sa današnjim vrućim vremenom, opraštamo se sa ljetom 2024. Od sutra promjena vremena donosi postepen, a krajem nadolazeće sedmice i osjetan pad temperatura. Kako vam zvuči da ćemo nakon današnjih 33-34 stepeni, za 5-6 dana u najtoplijem dijelu dana mjeriti oko 15 stepeni uz nerijetko obilnije padavine. Visoke regionalne planine, ponajviše Slovenije očekuje prvi ovosezonski snijeg. Jesen kuca na vrata", naveli su iz ranije danas BHMeteo.

Hrvatski DHMZ je već izdao žuto upozorenje za veći dio Jadrana, dok je u unutrašnjosti Istre na snazi narandžasto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena, te se u noći s nedjelje na ponedjeljak očekuje obilna kiša s prolazno jakim udarima vjetra.

Temperatura bi trebala pasti oko pet stepena, ali već u utorak bi trebalo biti sve po starom uz ljetne temperature.

Ipak, vrućina će prestati, pa će u utorak i srijedu biti većinom sunčano s mjestimičnim i povremenim pljuskovima. Nakon toga slijedi z[twitter]https://twitter.com/Weathermonitors/status/1832725855371411559[/twitter]ahlađenje koje će zahvatiti cijelu regiju. Temperature, prema najavama, bi trebale pasti deset stepeni ispod prosjeka za ovo doba godine.

Za mnoge će to biti pravi temperaturni šok i nagli oproštaj od ljetnog vremena. U Alpama će pasti obilan snijeg, dok će se izoterma od 0 stepeni Celzijusa nerijetko spustiti ispod 1.500 metara nadmorske visine.

Mjestimice će biti obilnije oborine, a lokalno i olujnog nevremena, osobito na Jadranu i predjelima uz njega.

Inače, u sjevernoj Italiji pada obilna kiša, a posebno su pogođene regije Pijemonta, Lombardije i Ligurije gdje se uz kišu očekuju i jaki udari vjetra. Centralne regije s istim će se s vremenom susresti tokom noći, dok će jug Italije ostati pošteđen. Agencije za civilnu zaštitu su u pripravnosti te su spremne djelovati na područjima koja su procijenjena najrizičnijima.

Prognoze za nadolazeće sedmicu ukazuju na izmjenu razdoblja visokog pritiska i nestabilnosti, dok bi temperature trebale pasti i zadržati se na jesenskim vrijednostima. Oktobar bi mogao biti izazovan i bogat klimatskim nepredvidivostima, smatraju italijanski meteorolozi.