Polja u turskom Izmiru ovih dana su obojena u crveno, a riječ je o sezonskoj tradiciji sušenja paradajza na suncu, kojim Turska snabdijeva tržišta širom svijeta.

Foto: Anadolu Agency | Sezona sušenja počela ranije

Zbog visokih temperatura u junu berba i sezona sušenja paradajza počela je deset dana ranije nego prethodnih godina.

Paradajz, koji se sadi u proljeće u ovom regionu Turske, bere se u julu.

Paradajz, koji su ubrali sezonski radnici, utovara se u kamione i traktore i transportuje do polja gdje se reže i ostavlja da se suši na suncu oko sedam dana, a zatim se pakuje.

Izmir je jedan od glavnih izvoznika sušenog paradajza u Turskoj, a iz ovog grada izvozi se sušeni paradajz u više od 80 zemalja.

Tako paradajz postaje namirnica dostupna na tržištu svih 12 mjeseci u godini.

Sušeni paradajz je neizostavni dio brojnih nacionalnih kuhinja. Najveći kupci tog proizvoda su Sjedinjene Američke Države, Italija i Njemačka.