SZO od Kine traži detaljnije informacije o povećanju oboljelih od respiratornog oboljenja i upale pluća kod djece
Foto: Tuzlanski.ba

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da su od Kine zatražili detaljnije informacije o povećanju oboljelih od respiratornog oboljenja i upale pluća kod djece.

U saopštenju je precizirano da je SZO putem mehanizma Međunarodnih zdravstvenih regulativa zatražila dodatne epidemiološke i kliničke informacije, te rezultate laboratorijskih analiza oboljenja uočenih među djecom.

SZO je juče saopštila da su brojne grupacije, uključujući i Program za nadzor pojave oboljenja prijavile upalu pluća kod djece na sjeveru Kine, te da nije poznato da li je to povezano sa sveobuhvatnim povećanjem respiratornih oboljenja koje su potvrdile kineske vlasti.

Predstavnici kinske Nacionalne komisije za zdravlje su na nedavnoj konferenciji za novinare saopštili da je registoravan povećan broj slučajeva respiratornog oboljenja.

Kineske vlasti povećanje broja oboljelih pripisuju ukidanju zabrana uvedenih protiv covida 19 i cirkulaciji poznatih patogena, poput gripa i bakterijske infekcije koja pogađa mlađu djecu.