Slučaj u Austriji: Na zgradu škole ispaljeno nekoliko hitaca
Foto: Tuzlanski.ba

Oštećenje imovine, prljanje, krađa – vandalizam je gotovo svakodnevna pojava na Diesterwegschule u Linzu, ali sada su uvjeti dosegli novi negativni vrhunac.

Naime, nepoznati ljudi noću su pucali na prozore obrazovne ustanove.

U posljednjih nekoliko sedmica i mjeseci došlo je do novog vandalizma u Diesterwegschule. Oštećenja imovine, prljanje školskih zidova i krađe događaju se gotovo svakodnevno. No posljednji incident daleko je najviše zabrinjavajući do sada: djeca i učitelji iz osnovnih, srednjih i specijalnih škola sada moraju sjediti u razredima s rupama od metaka.

Šta se dogodilo? Neko je pod okriljem noći pucao na školu, nije utvrđeno tačno iz čega, ali policija i forenzičari sumnjaju da je riječ o oružju nalik na pušku ili praćku sa željeznim kuglama.

Grafiti na zidovima zgrada, radikalni i ekstremistički grafiti na školskom namještaju, razbijeno staklo i šprice u krugu škole te otkrića droge u prostorijama i pokušaji provale jedno su – ali ovaj incident sada je uzrokovao veliki očaj direktora. Sad se škola obratila za pomoć gradu.

Gradonačelnik situaciju shvata krajnje ozbiljno te je sad uključio i policiju koja bi trebala kontrolirati to područje.

S direktorom je razgovarao i o strukturnim mjerama. Do sada je strancima bio relativno lak pristup školskom području, posebno preko parkirališta i igrališta. “Vjerovatno ćemo te pristupe ograničiti ogradama. Iako se dakako mogu premostiti, one su barem jedna prepreka više”, rekao je gradonačelnik.

U budućnosti je planirano i opremanje prostora videonadzorom. Luger: “Takve kamere ne samo da mogu pomoći u hvatanju mogućih počinitelja, već prije svega imaju učinak odvraćanja", prenosi kroativ.net