SAD: U Detroitu u pucnjavi na demonstrante ubijena jedna osoba
Foto: Tuzlanski.ba

Jedna osoba ubijena je u centru Detroita, nakon što je neko iz SUV vozila pucao u masu ljudi, koji su protestovali zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom hapšenja u Minneapolisu, kazali su u subotu iz policije, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Pucnjava se dogodila oko 23:30 sati u petak, u blizini grčke četvrti u Detroitu, dok su se policajci naguravali s desetinama demonstranata“, rekla je narednica Nicole Kirkwood, glasnogovornica policijske uprave u Detroitu.

Istakla je da niko od policijskih službenika nije bio umiješan u pucnjavu.

Kirkwood je rekla da je žrtva 19-godišnji muškarac, koji je u bolnici proglašen mrtvim.

Pojasnila je da je osumnjičeni u Dodge Durangu uletio i ispalio hice u masu ljudi te je naglasila da zasad nemaju nikakve indicije o tome ko je izvršio zločin.

Ranije istu večer policijski komandir u Detroitu pogođen je kamenom, nakon čega je hospitalizovan. Policajci, mnogi u opremi za rastjerivanje nereda, sukobili su se s demonstrantima i formirali kordone na ulicama.

Izvršeno je na desetine hapšenja, a za mnoge od pritvorenih iz policije kažu da nisu iz Detroita, prenijeli su lokalni mediji. Do ponoći se broj demonstranata znatno smanjio, dok ih je policija rastjerivala suzavcem.

Protesti su počeli tokom dana i bili su mirni dok su demonstranti marširali prema policijskoj stanici u Detroitu. Kako je veče odmicalo, neki u masi su postajali nasilni.

Floyd je uhapšen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.