Izraelska vojska izvela nove napade na šatorski kamp, tenkovi u centru Rafaha
Foto: Tuzlanski.ba

Izraelski tenkovi viđeni su u centru Rafaha po prvi put otkako su Izraelske obrambene snage (IDF) ušle u južni grad ranije ovog mjeseca, rekla su dva očevica za CNN.

Stanovnik Rafaha, Alaa Abu Ibrahim, rekao je za CNN da su izraelski tenkovi viđeni u kružnom toku Al Awda u centru grada. Druga stanovnica Rafaha, Salma AlKadoomi, rekla je da je vidjela izraelska oklopna vozila u centru grada u blizini zgrade Abu Hashem.

"Ova su vozila napredovala usred noći", rekao je AlKadoomi. Tenkovi su uočeni nakon što je Izrael lansirao raketni napad na kamp za raseljene u blizini Rafaha, ubivši desetke i potaknuvši međunarodne pozive Izraelu da se pridržava presude Međunarodnog suda pravde, koji je naredio Izraelu da zaustavi svoju ofenzivu u gradu.

Sedam ubijenih u novom napadu

Sedam Palestinaca je ubijeno, a deseci su ranjeni u novim izraelskim napadima na šatorsko područje zapadno od Rafaha, rekli su palestinski zdravstveni dužnosnici. Meta napada bili su šatori raseljenih porodica u humanitarnom području u Mawasiju u zapadnom Rafahu, rekli su Reutersu ljekari i stanovnici. Mediji Hamasa navode da broj mrtvih iznosi 20.

Izraelska vojska rekla je da je početna istraga o napadu koji je izazvao smrtonosni požar u šatorskom kampu u Rafahu, u kojem je ubijeno najmanje 45 ljudi, pokazala da je požar uzrokovala "sekundarna eksplozija".

Kontraadmiral Daniel Hagari, glavni vojni glasnogovornik, rekao je da je vojska ispalila dva streljiva od 17 kg koja su "gađala dvojicu visokih militanata Hamasa".

Rekao je da je "streljivo bilo premalo da bi izazvalo požar" te da vojska ispituje mogućnost "da je oružje bilo pohranjeno u tom području".

Napad je izazvao žestoke reakcije iz cijelog svijeta, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je to rezultat "tragične nesreće". (Index.hr)