Iranski vrhovni vođa, Ajatolah Ali Khamenei, izdao je naredbu Iranu da direktno udari na Izrael. 

Iranski vrhovni vođa naredio napad na Izrael zbog ubistva Haniyeha
Foto: X.com | Izdao naredbu za udar

Khamenei je izdao naredbu na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u srijedu ujutro, ubrzo nakon što je Iran objavio da je Haniyeh ubijen, rekla su tri iranska dužnosnika, uključujući dva člana Revolucionarne garde. Zamolili su da se njihova imena ne objavljuju jer nisu ovlašteni javno govoriti, piše New York Times.

Iran i Hamas optužili su Izrael za atentat. Izrael, koji je u ratu s Hamasom u Pojasu Gaze, nije niti priznao niti negirao ubistvo Haniyeha, koji je bio u Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsjednika.

Izrael ima dugu historiju ubijanja neprijatelja u inostranstvu, uključujući iranske nuklearne naučnike i vojne komandante.

Kroz gotovo 10 mjeseci rata u Gazi, Iran je pokušao uspostaviti ravnotežu, vršeći pritisak na Izrael naglo pojačanim napadima svojih saveznika i zastupničkih snaga u regiji, dok je izbjegavao sveobuhvatni rat između dviju nacija, prenosi Tuzlanski.ba.

Vezani članak Iranski vrhovni vođa: Haniyeh stradao na iranskom tlu, dužnost nam je osvetiti njegovu krv

U aprilu je Iran izveo svoj najveći i najotvoreniji napad na Izrael u desetljećima neprijateljstva, lansiravši stotine projektila i bespilotnih letjelica u znak odmazde za izraelski napad na kompleks veleposlanstva u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zapovjednika u Damasku u Siriji.

Ali čak je i ta demonstracija sile bila brzojavno najavljena dosta unaprijed, Izrael i njegovi saveznici su oborili gotovo svo oružje, a načinjena je mala šteta.

"Sada je nejasno koliko će Iran snažno odgovoriti i da li će još jednom kalibrirati svoj napad kako bi se izbjegao eskalacije. Iranski vojni zapovjednici razmatraju još jedan kombinovani napad dronova i projektila na vojne ciljeve u blizini Tel Aviva i Haife, ali bi trebali izbjeći napade na civilne ciljeve", rekli su iranski zvaničnici.

Jedna opcija koja se razmatra je koordinirani napad iz Irana i drugih frontova gdje ima savezničke snage, uključujući Yemen, Siriju i Irak, za maksimalan učinak, rekli su oni.

Izjave drugih iranskih zvaničnika, uključujući novog predsjednika Masouda Pezeshkiana, ministarstvo vanjskih poslova, gardu i iransku misiju pri UN-u, također su otvoreno govorile da će Iran uzvratiti Izraelu i da ima pravo da se brani od prijestupa u vezi s njegovim suverenitet.

Ubistvo je šokiralo iranske zvaničnike, koji su ga opisali kao prelazak crvenih linija.

Iranski zvaničnici ne vide ubistvo gospodina Haniyeha samo kao oportunističko ubistvo jednog od svojih neprijatelja od strane Izraela, već i kao uvredu za njihov sigurnosni aparat koji sugeriše da bi bilo ko u Iranu, na bilo kojem nivou, mogao biti meta i ubijen.