Dženaza-namaz Ismailu Haniyehu, ubijenom lideru političkog krila Hamasa, klanjana je jutros u Teheranu, a namaz je predvodio iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei. 

Hiljade Iranaca na posljednjem ispraćaju Ismaila Haniyeha u Teheranu
Foto: Anadolu Agency | Hiljade ljudi na ispraćaju

Posljednjem ispraćaju Hamasovog lidera prisustvovao je veliki broj građana i zvaničnika, među kojima je bio i iranski predsjednik Masoud Pezeshkian.

Podsjećamo, u srijedu ujutro, Hamas i Iran su potvrdili Haniyehovo ubistvo u zračnom napadu izraelske vojske na njegovu rezidenciju u Teheranu, dan nakon što je prisustvovao inauguraciji novog iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana.

Iako se zvanično Izrael nije oglašavao o atentatu, premijer Benjamin Netanyahy je nagovijestio umiješanost Tel Aviva u ubistvo lidera Hamasa. 

Vezani članak U Teheranu ubijen politički vođa Hamasa

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 39.400 Palestinaca, većinom žena i djece, a oko 91.000 ih je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čije mu je posljednje presude naložilo da odmah prekine svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.