Erdogan: Ne slažem se s negativnim stavovima svijeta o Putinu, Rusija se ne može ignorisati
Foto: Tuzlanski.ba

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio je neslaganje sa, kako je rekao, "negativnim stavovima" svjetskih lidera prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu povodom invazije na Ukrajinu.

"I lideri i premijeri imaju negativne stavove prema Putinu. Naravno, nemamo isti stav. Ne smatram da su ti stavovi ispravni. Jer Rusija nije obična zemlja", rekao je Erdogan grupi turskih novinara u New Yorku u srijedu navečer.

Dok je ukrajinskoj vojsci davala borbene dronove, Turska je odbila da se pridruži sankcijama protiv Rusije zbog invazije. Erdogan je nastojao da posreduje u miru između zaraćenih strana i da oživi sporazum koji je podržao UN, a koji je pomogao u izradi 2022. godine, a koji je omogućio ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora. Na samitu Grupe 20 ovog mjeseca u New Delhiju, Erdogan je pozvao svjetske lidere da ispune neke od ruskih zahtjeva nakon što nije uspio da ubijedi Putina da se vrati dogovoru o žitu od kojeg je napustio u julu.

Turska traži od svjetskih lidera da olakšaju osiguranje ruske hrane i đubriva od strane Lloyd's iz Londona i da ponovo povežu Moskvu sa SWIFT sistemom za međunarodna plaćanja, prema trojici turskih zvaničnika upoznatih s diskusijama.

Iako napori Turske vjerovatno neće utjecati na saveznike Ukrajine u SAD-u i Evropi, Erdoganovo prihvaćanje ruskih zahtjeva naglašava izazove s kojima se suočava u svom balansiranju nakon invazije Moskve.

"Rusija je jedan od vodećih proizvođača žitarica u svijetu. Sada ne možete ignorisati takvu zemlju", rekao je Erdogan. "Nastavit ćemo naše odnose s Rusijom na pozitivan način", rekao je on, misleći na nade Turske da će postati čvorište za izvoz prirodnog gasa u Evropu uz podršku Rusije, kao i oslanjanje Turske na uvoz ruskog gasa.