"Zapadni lideri i organizacije, čija je dužnost da obezbijede mir u svijetu, već skoro 300 dana samo izdaleka posmatraju ovu brutalnost", rekao je Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan: Gaza postala najveći svjetski logor za istrebljenje
Foto: Anadolu Agency

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak da je Izrael počinio "varvarstvo" koje će zasjeniti Hitlera, najprokletiju ličnost prošlog vijeka, te da je Gaza sada pretvorena u najveći svjetski logor za istrebljenje.

"Zapadni lideri i organizacije, čija je dužnost da obezbijede mir u svijetu, već skoro 300 dana samo izdaleka posmatraju ovu brutalnost“, rekao je Erdogan u glavnom gradu Ankari.

On je dodao:

„Koliko još hiljada djece mora umrijeti da bi vidjeli da izraelska invazivna politika prijeti cijelom regionu? Gledajte, ovo nije pravi put“.

Prema riječima turskog predsjednika, genocid i varvarstvo Izraela u Gazi mora biti odmah zaustavljeno zajedničkim savezom čovječanstva, prije nego što bude prekasno.

„Jedina država u regionu koja traži svoju sigurnost kroz agresiju, masakre i otimanje je Izrael. Izrael je država koja se ponaša kao teroristička organizacija“, istakao je Erdogan.

On je naglasio da Izrael, koji ne priznaje pravo, nije prijetnja samo Palestini i Libanu, već i cijelom čovječanstvu i cijelom svijetu u ovom trenutku.

O izjavama iz Izraela predsjednik Turske je rekao: „Mogu govoriti i ružnije, biti još gori, ali Tayyipa Erdogana ne mogu odvratiti od toga da govori istinu. Nećemo pokleknuti pred prijetnjama.“

„Mi niti kompromitujemo prava drugih niti dozvoljavamo ugrožavanje naših prava. Ne ostavljamo braću bespomoćnu u teškim danima“, rekao je Erdogan.

O svečanom otvaranju Olimpijskih igra u Parizu, glavnom gradu Francuske Erdogan je rekao:

„Sramotna scena u Parizu nije uvrijedila samo katolike i hrišćanski svijet, i mi smo uvrijeđeni bar koliko i oni.“

„Nemoral priređen na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu 2024. još jednom je pokazao opseg prijetnje s kojom se suočavamo“, rekao je predsjednik Turske.

Dodao je da će pozvati papu prvom prilikom kako bi razgovarali o nemoralu koji je počinjen protiv svih hrišćana.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024. izazvala je oštre reakcije zbog dijela parodije na "Posljednju večeru" Leonarda da Vincija.

„Nećemo učiniti ni najmanji korak nazad u zaštiti naših mora, koja su sastavni dio naše domovine“, rekao je Erdogan govoreći o domaćim i regionalnim pitanjima.