Američki predsjednik Joe Biden suočava se s pritiskom nekih velikih demokratskih donatora u posljednjih nekoliko dana koji javno upozoravaju da će uskratiti sredstva ako Biden ne bude zamijenjen kao stranački kandidat nakon njegovog katastrofalnog nastupa u debati prošle sedmice. 

Brojni donatori upozoravaju da će uskratiti sredstva ako Biden ne bude zamijenjen
Foto: Anadolu Agency

Među donatorima koji su upozorili na uskraćivanje sredstava su Abigail Disney, nasljednica bogatstva porodice Disney, holivudski producent Damon Lindelof, holivudski agent Ari Emanuel te filantrop i poduzetnik Gideon Stein.

Biden nastoji spasiti svoju kandidaturu ovog vikenda, uključujući TV intervju u udarnom terminu u petak i organizaciju skupa u Wisconsinu.

Pritisak na Bidena da se povuče porastao je nakon debate koju je obilježilo nekoliko slučajeva u kojima je izgubio tok misli i bio neshvatljiv.

Iako je priznao da je "zeznuo" te večeri, obećao je da će ostati predstavnik svoje stranke u borbi protiv Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u novembru.

"Ne idem nigdje", rekao je u četvrtak na skupu u Bijeloj kući kojim je obilježen Dan nezavisnosti u SAD-u.

Abigail Disney rekla je za američki kanal CNBC da ne vjeruje da Biden može pobijediti Trumpa u novembru. Rekla je da je njezina namjera da povuče podršku ukorijenjena u "realnosti, a ne u nepoštovanju".

"Biden je dobar čovjek i izvrsno je služio svojoj zemlji, ali ulozi su previsoki", rekla je Abigail Disney, koja je godinama podržavala brojne demokrate i demokratske inicijative.

Ona je rekla da ako Biden ne odstupi, demokrate će izgubiti.

"U to sam apsolutno sigurna. Posljedice gubitka će biti stvarno strašne", upozorila je.

Međutim, ona nije jedina koja je javno upozorila na ovo.

Filantrop i poduzetnik Gideon Stein rekao je za New York Times da njegova porodica zadržava 3,5 miliona dolara neprofitnim i političkim organizacijama aktivnim u predsjedničkoj utrci osim ako se Biden ne povuče.

Holivudski producent Lindelof, koji je demokratima donirao više od 100.000 dolara u ovom izbornom ciklusu, napisao je javni esej pozivajući druge donatore da uskrate svoja sredstva u onom što je on nazvao "DEMbargo".