Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak u Beogradu da njegova zemlje neće ratovati s Bošnjacima niti sa bilo kim i da neće "nasjedati na provokacije", javlja Anadolu.

Vučić: Nećemo da ratujemo s Bošnjacima, čuvaćemo mir po svaku cijenu
Foto: Anadolu Agency | Predsjednik Srbije

Vučić se na konferenciji za novinare osvrnuo na obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koji je jučer u Potočarima iskazao pijetet prema žrtvama te ukazao na opasnosti koje prijete Bosni i Hercegovini.

Bećirović je kazao da "omjer snaga, historijski kontekst devedesetih i danas nisu isti, ali postoje brojne sličnosti."

"Na nama je da odgovorimo na pitanje da li postoje sličnosti stanja početkom devedesetih i danas. Presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić i njegovi saradnici su 1992. govorili da je Bosna i Hercegovina nemoguća država. Danas to ponovo govore čelnici bh. entiteta RS. Velikosrpski protagonisti su 1992. javno govorili da im je cilj velika Srbija. Najviši predstavnici bh. entiteta RS opet javno govore da im je cilj velika Srbija, uprkos činjenici da su zbog tog opasnog projekta počinjeni agresija, genocid, zločini protiv čovječnosti i drugi zločini”, rekao je Bećirović.

Vučić je povodom toga kazao da je u proteklih 12 godina na čelu Srbije kontinuirano pozivao na poštivanje teritorijalnog integriteta BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ta ‘velikodržavna politika’ u Beogradu zasniva se na tome što smo svaki put u prethodnih 12 godina priznali i priznavali teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali razumije se i Dejtonski mirovni sporazum i integritet Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine. Šta vam je tu smetalo? Nikada nijednu drugu izjavu od mene niste čuli”, kazao je Vučić.

Dodao je kako je 12 godina “slušao da je snajperom ubio nekog oko Sarajeva” te ustvrdio da “nikada nije držao snajper u ruci”.

“Ni snajperom, niti puškom, niti bilo koga, bilo šta, bilo gdje ubijao, niti pucao na ovakav ili onakav način”, poručio je Vučić.

Kazao je da Srbija neće ratovati ni sa kim i da će dati sve da to izbjegne.

“Otvoreno vam kažem, mi nećemo da ratujemo protiv vas. Možete da radite šta hoćete, možete da izmišljate, možete da provocirate koliko hoćete, mi nećemo da ratujemo protiv vas. Mi nećemo da ratujemo protiv Bošnjaka. I to je moja poruka i Bošnjacima u Srbiji i Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. Sve od sebe ćemo da damo da to izbjegnamo, nadam se da im neće pasti na pamet da ukidaju Republiku Srpsku i da ubijaju srpski narod, mi nećemo da nasedamo na njihove provokacije”, rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija čuvati mir jer su se “suviše strašne stvari dešavale” i da je žrtava bilo sa svih strana.

“Mi ćemo da čuvamo mir, jer su ovo suviše strašne stvari i ovo, i sve ono kroz šta su prošle i majke Srebrenice i svi ostali prolazili. Suviše strašne stvari da bismo mogli sebi da dozvolimo da se ponovi. I zato ćemo da čuvamo mir po svaku cijenu", rekao je Vučić.

Rekao je i da neće popustiti pod pritiscima zbog usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici i da je “ponosan” što se “suprotstavio” i pokazao da “velike sile ne mogu da mijenjaju istinu”.

Poručio je da s Bošnjacima u Srbiji imaju najbliže odnose i da njegova vlada posvećuje pažnju ekonomiji u tom dijelu Srbije.

“Mi ćemo nastaviti raditi svoj posao, da čuvamo mir, nećemo učestvovati u provokacijama bilo kakvim ratnim, nećemo da ratujemo ni sa kim”, rekao je Vučić.