Veliki zemljotres potresao Afganistan, Pakistan i Indiju (FOTO/VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Zemljotres magnitude 7,7 stepeni po Richteru je pogodio sjever Afganistana, a potresi su se osjetili i u Pakistanu i Indiji.

Američki Geološki institut je naveo da je epicentar zemljotresa bio u blizini Jarma, na sjeveroistoku zemlje, 250 kilometara od Kabula i na dubini od 213.5 kilometara.

Jaki potresi su se osjetili u Kabulu, New Delhiju i u Islamabadu.

Najmanje četiri osobe su poginule u pakistanskoj Swat regiji te u distriktu Charsadda u Khyber Pakhtunkhwaju, među kojim su i dvije žene, kazala su izvori za Al Jazeeru.

U prijestolnici Pakistana, zidovi su se ljuljali naprijed-nazad, zbog čega su ljudi u panici istrčali iz zgrada citirajući ajete iz Kur'ana.

Novinar Al Jazeere Kamal Hyder je u javljanju iz Islamabada kazao da se potres osjetio u cijeloj prijestolnici Pakistana, što je natjeralo stanovnike da napuste svoje domove.

"Prerano je da se procijene moguće štete ili broj žrtava. Zemljotres se osjetio na velikom području".

Veliki potresi

"Ovdje u Islamabadu smo bili prisiljeni da napustimo našu zgradu, a potresi su se također osjetili u Peshawaru, ali i dalje, u Indiji i Afganistanu".

"Potresi su trajali 30 do 40 sekundi, što je uznemirujuće", javio je novinar Al Jazeere.

Vineet Gahlot, direktor seizmologije Indijskog meteorološkog odjela, rekao je da zemljotres bio magnitude 7,7 stepeni po Richteru i da je epicentar bio duboko u Hindu Kush regiji Afganistana.

Pakistanska državna televizija je izvijestila o istoj magnitudi zemljotresa.

Uskoro više…(Al Jazeera)