U Beogradu majka učenika petog razreda pretukla nastavnicu zbog ocjene
Foto: Tuzlanski.ba

U Osnovnoj školi "Jovan Dučić" na Novom Beogradu danas je majka učenika petog razreda fizički napala nastavnicu zbog ocjene.

Pretučena nastavnica je prevezena u bolnicu, nastava je obustavljena, a djeca su puštena kućama. Zaposleni su očajni, uznemireni zbog, kako kažu, još jednog u nizu napada na kolege.

Incident se dogodio u toku drugog časa. Majka jednog učenika je došla u školu i tražila da se vidi sa nastavnicom biologije. Nastavnica je sišla dolje, a majka dječaka je pitala zašto je njenom djetetu zaključena ocjena dva kada ima prosjek za tri, ispričala je jedna od zaposlenih, svjedok događaja u toj školi koja je željela ostati anonimna.

Nastavnica biologije je, kako je ispričala sagovornica ispričala za N1 Srbiju, majci predočila da on nema prosjek za tri i pozvala je u svoj kabinet kako bi joj to i pokazala u elektronskom dnevniku. Kada joj je koleginica objasnila da se sabiraju ocjene iz oba polugodišta, majka je burno reagirala i zatražila posjetu kod direktorice sa čim se složila i nastavnica.

"Izašla je iz kabineta, tada je počeo veliki odmor ali majka se odjednom vratila. Samo je čula kako su lupila vrata, povukla je za kosu, oborila na pod, lupala njenom glavom o pod, govorila ružne riječi, da će da je prebije, šutirala je nogama dok je ležala na podu“, ispričala je sagovornica.

Nastavnica je pokušavala pozvati pomoć, ali je zbog izolacije u kabinetu i buke zbog velikog odmora niko nije čuo, uspjela je nekako, priča njena koleginica, sići i pozvati policiju, a majka je nastavila da ponavlja da će da je ubije i hladnokrvo sačekala policiju i dala izjavu.

Povređenoj nastavnici su, kako priča sagovornica N1, dijagnostikovane distorzija grudnog koša, povreda vrata, stavljena kragna, ima povredu lista i jako je uznemirena.

"Osjećamo se nebezbijedno kada idemo na posao. Ovo je bar peti slučaj u prethodnih mjesec-dva", istakla je ona.

"Učitelji i nastavnici žele izaći u susret djeci da poprave ocjene, ali oni (roditelji) traže nešto više. Kao da ih interesuje samo ocjena, a ne kvalitet znanja i kakvo je njegovo (djetetovo) ponašanje. Sve više nam prijete i djeca i roditelji. Maj i jun se pretvorio u lov na nastavnike i učitelje“, smatra sagovornica N1.

Povređena nastavnica je kolima Hitne pomoći prevezena u Zemunsku bolnicu.

"Dragi svi, nažalost kraj školske godine je u našoj školi obilježen fizičkim napadom roditelja petaka na nastavnicu, koja je kolima hitne pomoći prebačena u Zemunsku bolnicu.

Savjet roditelja poziva sve roditelje da sutra skupom ispred škole u 17 časova pokažemo, prvo djeci, a nažalost moramo i mnogim roditeljima, da smo protiv nasilja generalno, a posebno protiv vršnjačkog i nasilja nad onima kojima povjeravamo svoju djecu! Prosvjetni radnici moraju da se podignu na mnogo viši nivo poštovanja, jer je budućnost naše djece u njihovim i našim rukama!“, navodi se u poruci direktorice ove škole koja je proslijeđena roditeljima.