Srbija dala garancije za puštanje Ratka Mladića zbog liječenja
Foto: Tuzlanski.ba

Vlada Srbije dala je garancije za puštanje optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića na privremenu slobodu iz Haaškog suda (ICTY) radi liječenja. 

Ministarstvo je istaklo da je dopis s garancijom države proslijeđen obrani koja će ga dostaviti Haaškom sudu, prenosi Tanjug izjave srbijanskog ministarstva pravosuđa. Garancije su date na zahtjev Mladićevih branitelja i porodice nakon što je ministarstvo dobilo neophodna mišljenja, a one podrazumijevaju da Srbija kao država garantuje da Mladić neće pobjeći tokom privremene slobode.

Haaški sud ranije nije usvojio zahtjev za liječenjem u Srbiji uprkos dobavljenim garancijama.  U pritvoru od 2011. godine Ratko Mladić nalazi se u haaškom pritvoru od hapšenja 2011., nakon što je proveo gotovo 12 godina u bijegu.  Bivšeg zapovjednika vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY-ja optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a za taoce tokom rata u BiH 1992-1995.