Vatrogasci se i dalje bore s požarom koji je u utorak ujutro izbio u blizini Skradina u Hrvatskoj. 

Požar u Hrvatskoj: Odjekuju detonacije, povrijeđen vatrogasac, vatra se širi u pravcu Krka
Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

Požar je progutao oko 500 hektara niskog raslinja i borove šume dok je stanje na zadarskom području zadovoljavajuće, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

U Šibensko-kninskoj županiji najteža situacija je na potezu Rupe - Plastovo, a postoji mogućnost da se proširi u pravcu Dubravice i Nacionalnog parka Krka.

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, najveći problem vatrogascima predstavlja težak brdoviti teren.

Širenju požara pomogla je jaka, na udare i orkanska bura. Vjetar je mijenjao smjer, što je otežavalo gašenje.

Jedan vatrogasac je lakše povrijeđen, a došlo je i do prevrtanja jedne vatrogasne cisterne iz DVD-a Rogoznica. Čule su se i eksplozije zaostalih minsko eksplozivnih sredstava i pirotehničari su na poziv vatrogasaca uklonili nekoliko pronađenih eksplozivnih sredstava.

"Vatra je zahvatila nekoliko napuštenih objekata i jedan autootpad koji se nalazio duboko u šumi. Zračne snage će djelovati do početka noći, a vatrogasci nastavljaju s aktivnim gašenjem požara. Nema potrebe za evakuacijom, i pozivam sve građane da ostanu uz svoje kuće", kazao je Dukić i istaknuo da vatrogasce čeka teška noć.

Na požaru trenutno djeluje 125 vatrogasaca i 45 vozila i zračne snage, koje su angažirane i na požaru u blizini Zadra.

Kod Zadra stanje zadovoljavajuće

Požar na području Smokovića kod Zadra je u jednom trenutku ušao na područje vojarne, ali je širenje požara zaustavljeno. Stanje na terenu je trenutno zadovoljavajuće, a vatrogasci aktivno rade na gašenju požara.

Vatrogasci i policija evakuirali su djecu i starije osobe iz obližnjeg romskog naselja.

"Angažirano je 60 vatrogasaca s 24 vozila, a iz zraka su u jednom trenutku djelovala četiri kanadera i tri air tractora, zbog blizine zračne luke. Cilj nam je do noći staviti požar pod nadzor", rekao je zapovjednik VZŽ Zadarske županije Matej Rudić.

Požar u kasarni u Zemuniku pod kontrolom

Ministarstvo odbrane RH priopćilo je da je požar u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku pod kontrolom Hrvatske vojske.

Zahvaljujući brzoj reakciji protupožarnih zračnih snaga odmah se pristupilo gašenju sa šest protupožarnih aviona iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

No, unatoč naporima zračnih i zemaljskih snaga vatra sa proširila na sjeverni dio vojarne i došla je do piste te je gašenje još u tijeku.

U pomoć gašenju dolaze i kopnene snage, protupožarni vod sastavljen od 26 pripadnika Hrvatske kopnene vojske iz Knina koji će nadzirati opožareno područje, stoji u priopćenju.