Na zajedničkoj sjednici vlada RS-a i Srbije u okviru "Sverspskog sabora" jednoglasno usvojena Deklaracija
Foto: Tuzlanski.ba

Na zajednčikoj sjednici vlada bh. entiteta Republike Srpske i Srbije usvojena je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda, prenosi RTRS.

Deklaracija je usvojena jedoglasno, na sjednici koja se održava u okviru Svesrpskog naroda.

Deklaracija će sada biti upućena parlamentima Srbije i Republike Srpske, rekao je premijer Srbije Miloš Vučević.

Parlamenti Srbije i Srpske bi u narednih 90 dana trebalo da usvoje Deklaraciju.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su odluku o hitnoj pripremi konkursa za idejno rješenja izgradnje memorijalanih centara za obilježavanje mjesta stradanja u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Vezano | Dodik: U vremenu smo kada nema oklijevanja, Deklaracija je suštinski nacionalni dokument 

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji kako u Deklaraciji "nema govora o razdruživanju sa BiH"

“Bilo smo izloženi teškim pritiscima po pitanju Kosova u Vijeću Evrope, s tim da nisu ispunili ništa iz sporazuma, a donošenje Rezolucije o Srebrenici, koja je bila mjesto užasnih i jezivih stvari i to osuđujemo. Ali na jedno pitanje nikada nismo mogli da dobijemo odgovor – ako je 2015. donijeta generalna rezolucija o genocidima počinjenim u svim dijelovima svijeta, zašto je morala da se donosi specifična devet godina kasnije? Još jedno pitanje je da li je ova Rezolucija donijela pomirenje u BiH ili regionu? Nije, e pa zašto ste je donosili”, upitao je srbijanski predsjednik.

Vezano | Vučić: Srpski narod najviše želi mir i da u slozi živi sa svojim komšijama

Pa upravo zbog toga, kako je dalje zaključio Vučić, da se sukobljavamo pa da “nam dođu "mirotovorci" iz svijeta koji će donositi pravila kako njima odgovara”.

Aleksandar Vučić je naveo da u Deklaraciji nema riječi o razdruživanju, napominjući da “ne želi da ulazi u unutrašni problem”, kao i da se nada da će bh. entitet Republika Srpska uspjeti mirnim putem da riješi problem koji ima.

“Ova Deklaracija se poziva na Dayton i što se mene tiče ne moramo ni ovu konferenciju da držimo, jer ćemo sada najveći dio toga reći. Dakle, pozivamo se na Dayton, jasno znamo da smo ga potpisali, ne kao slučajni prolaznik već garat, a oni će nam reći, a niste vi garant”, rekao je Vučić.