U ponedjeljak su ENTSO-E, ACER, regulatori i operatori prijenosnog sistema (TSO) u regionu održali prvi sastanak zajedničkog Ekspertnog panela.

Evropski operater objavio kako je došlo do raspada sistema zbog kojeg je nestalo struje i u BiH
Foto: Arhiva

Regionalna havarija u elektroenergetskom sistemu, koja je 21. juna dovela do nestanka struje u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Albaniji nastala je nakon ispada dva dalekovoda u razmaku od 13 minuta, objavila je Evropska mreža operatora prijenosnog sistema električne energije (ENTSO-E).

"Istrage koje su do sada sprovedene su dovele do sljedećeg niza događaja: U 12m sati i 9 minuta 400 kV dalekovod Ribarevine - Podgorica 2 u Crnoj Gori je isključen zbog kratkog spoja.

Preopterećenje mreže

Nakon ovog kvara, opterećenje nekoliko drugih linija je povećano bez stvaranja preopterećenja mreže i bez problema sa naponom ili frekvencijom.

U 12 sati i 22 minuta, 400 kV dalekovod Zemblak - Kardia između Albanije i Grčke je isključen zbog kratkog spoja. Oba događaja isključenja su rezultirala incidentom sa nekoliko povreda sistema u smislu opterećenja linija i napona.

Nakon ovog drugog isključenja, napon u jugoistočnom dijelu kontinentalnog evropskog elektroenergetskog sistema je počeo brzo da pada", saopćio je ENSTO-E.

U 12 sati i 24 minuta, kako su dodali, zbog nastavka pada napona u regionu, nekoliko dalekovoda se isključilo jedan za drugim zbog zaštite od previskog napona i prejakih struja, što je izazvalo odvajanje sistema.

"Kaskadno isključenje dalekovoda brzo je dovelo do pada napona i prekida napajanja električnom energijom u pogođenom području.

Naponi su nastavili da padaju do nule, dok su sa druge strane linije razdvajanja vraćeni u normalu", objavio je ENTSO-E nakon sastanka zajedničkog Ekspertnog panela.

Neposredno prije incidenta pogođeno područje je, ukazuje ENTSO-E, uvozilo oko 2.000 MW iz susjednih zemalja i izvozilo 417 MW u Italiju preko HVDC podmorskog kabla između Crne Gore i Italije.

Održali sastanak

U ponedjeljak su ENTSO-E, ACER, regulatori i operatori prijenosnog sistema (TSO) u regionu održali prvi sastanak zajedničkog Ekspertnog panela.

Ekspertni panel će, kako je najavljeno, detaljno istražiti osnovne uzroke ovog incidenta i dati preporuke u finalnom izvještaju, koji će također biti objavljen.

Ovim ažuriranjem ENTSO-E izvještava o nizu događaja tokom incidenta, koji je zahvaljujući koordiniranim naporima pogođenih operatera okončan u roku od nekoliko sati uz obnovu napajanja električnom energijom.

Iz ENTSO-E napominju da su sve informacije objavljene do sada, uključujući i ovu, podložne rezultatima detaljne istrage o incidentu.