Pripadnici Federalne uprave policije izveli su akciju kodnog naziva "Vinište" i uhapsili dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje na neovlašten uzgoj opojne droge.

Kod Konjica pronađena plantaža s 45 stabljiki kanabisa, uhapšene dvije osobe
Foto: FUP

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga su 1. i 2. septembra na području grada Konjica izvršili pretres na tri lokacije prilikom čega je pronađeno 45 stabljiki kanabisa.

"Policijski službenici Federalne uprave policije, Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga su na području grada Konjica, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju sprečavanja proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, izvršili pretresanje osoba i uviđaj na tri lokacije, a vezano za dokumentovanje krivičnog djela 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga' iz člana 238. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju FUP-a.

U sklopu navedene operativne akcije, kodnog naziva "Vinište", izvršeni su pretresi osoba i tri uviđaja na području Konjica te su tom prilikom uhapšene osobe inicijala E.M. (1980) i A.A. (1985) iz Konjica, zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenog krivičnog djela.

"Tom prilikom je pronađeno 45 stabljiki kanabisa i određena količina osušene i pripremljene biljne zeljaste materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kanabis. Navedene osobe se sumnjiče da su na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, područja grada Konjica, tokom 2024. godine, organizovali neovlašten uzgoj opojne droge, odvojene u tri parcele na kojima su proizvodili, odnosno uzgajali pronađenu opojnu drogu, a koju su dijelom pripremljenu čuvali u stanu gdje borave", navodi se.

Navedene osobe su uhapšene i kriminalistički obrađene te će o njihovom daljnjem statusu odlučivati nadležno Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona.