Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Budžet za 2024. godinu na današnjoj sjednici u Mostaru nakon višemjesečne trakavice i odluke o privremenom finansiranju.

Zvanično je: Usvojen budžet BiH za 2024. godinu
Foto: Fena | Sjednica Vijeća ministara održana je u Mostaru

Potvrdila je ovo predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto nakon održane sjednice.

Budžet je usvojen nakon sastanka državne koalicije koju čine Trojka, HDZ BiH i SNSD koji je održan u Mostaru.

Lider HDZ-a Dragan Čović tada je najavio da će Budžet biti usvojen, ali i da će neki drugi zakoni ubrzo biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

“Donošenjem ovog budžeta smo utvrdili budežt od milijardu 355 miliona 400 hiljada KM. Bdužet je većiu za 40 miliiona KM u odnosu na prošlu godinu. Stvorili smo pretpostavke za nesmetan rad naših institucija, međunarodne obaveze i provođenje nužnih reformi.

U vezi sa Planom rasta, obavijestili smo jučer Evropsku komisiju o usuglašavanju oko seta reformi i 98 postotne smo usklađenosti kada je u pitanju narativni dio reformi i bili dužni poslati EK”, rekla je Krišto.

Budžet je trebao biti usvojen davno, ali je povlačen s dnevnog reda sjednica VM.

Ministarstvo finansija i trezora BiH ga nije upućivalo u proceduru jer iz Republike Srpske nisu bili zadovoljni raspodjelom sredstava.

Shodno tome, nadležno ministarstvo je imalo nalog vlasti iz RS da nema usvajanja budžeta dok se ne raspodjeli novac od posebnih akciza Uprave za indirektno oporezivanje BiH u iznosu od oko 262 miiona KM kao i novac od Regulatorne agencije za komunikacije i Elektroprijenosa.