Zoran Ilić osuđen na 11 godina zatvora za ratne zločine u Rogatici, Radenko Ilić oslobođen
Foto: Tuzlanski.ba

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je Zorana Ilića osudio na na 11 godina, a Radenka Ilića oslobodio optužbi zbog prisilnog nestanka 16 Bošnjaka u mjestu Rudo kod Rogatice 19. juna 1992. godine.

Nepravosnažnom presudom Zoran Ilić osuđen je na 11 godina zatvora jer je 19. juna 1992. godine, kao pripadnik Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske učestvovao u prisilnom nestanku 16 muškaraca, civila bošnjake nacionalnosti u mjestu Rudo kod Rogatice. Radenko Ilić je oslobođen krivice po istoj optužnici.

“Vijeće je utvrdilo da su oštećeni bili civili koji uživaju zaštitu i ne postoje dokazi da su učestvovali u borbenim dejstvima”, rekao je predsjedavajući Vijeća Darko Samardžić, te dodao da su oštećeni bili u civilnoj odjeći, nenaoružani i nisu pružali otpor, prenosi Detektor.

Da je Zoran Ilić učestvovao u odvođenju 16 muškaraca iz podruma kuće u vlasništvu Miroslava Jovičića u donjem dijelu naselja Rudo, od kada im se gubi svaki trag, Vijeće je utvrdilo na osnovu iskaza svjedoka očevidaca koji su bili u podrumu.

Saslušani svjedoci su, prema nepravosnažnoj presudi, poznavali Ilića od ranije, navodeći da je razvozio hljeb.

“Vijeće je našlo pouzdanim i vjerodostojnim izjave svjedoka i poklonilo im vjeru”, naveo je Samardžić.

Odbrana je osporavala učešće Zorana Ilića dokazima o zaposlenju u pekari u Donjem Polju, gdje je prema njima i spornog dana bio na poslu.

U pogledu odluke o visini kazne, Vijeće je vodilo računa o olakšavajućim i otežavajućim okolnostima, smatrajući da je ona srazmjerna težini počinjenih djela i da se ispunjava svrha kažnjavanja. Na temelju provedenih dokaza, kako je rekao Samardžić, Vijeće je vanrazumne sumnje zaključilo da se u inkriminisanom periodu odvijao širok i sistematičan napad usmjeren protiv nesrpskog stanovništva na području Rogatice.

Govoreći u drugooptuženom Radenku Iliću, sudija Samardžić je kazao da Vijeće nije moglo van razumne sumnje dokazati da je učestvovao u prisilnom nestanku civila, pojasnivši da su izjave svjedoka kontradiktorne.

“Vijeće se nije moglo sa sigurnošću uvjeriti u pogledu identiteta Radenka Ilića”, dodao je sudija.

Zoran i Radenko Ilić se oslobađaju naknade sudskih troškova, a oštećeni se sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućuju na parnicu. Suđenje u ovom predmetu počelo je 18. aprila 2022. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.