Adnanu Šemiću iz Mostara je dijagnosticirana rijetka Wilsonova bolest. Lijek za nju je transplantacija jetre. Iako zvuči jednostavno, zbog Zakona u BiH, Adnanov život je u rukama politike. 

Život u rukama političara: Hoće li Adnanu Šemiću biti transplantirana jetra?
Foto: Facebook | Adnan Šemić

Adnan među svojim bližim srodnicima nema odgovarajućeg donora koji bi mu donirao dio jetre potreban za transplantaciju. Tračak nade bio je čovjek iz Srbije koji je u potpunosti kompatibilan i koji je spreman dati dio jetre, a operacija je izvodiva u Turskoj. 

No, nije sve tako jednostavno. Prepreku prave zakoni koji funkcionišu po istom principu i u Turskoj i u BiH, a koji ne dozvoljavaju transplantaciju sa živog donora koji nije blizak srodnik pacijenta.

U međuvremenu, pokrenuta je inicijativa za izmjenu zakona, kako bi se spasio Adnanov život, ali pitanje je koliko taj postupak može trajati.

O ovoj temi su se oglasili i iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine kazavši da se oni za ovo bore još od 2013.godine, ali da su u startu bili odbijeni.

''Bojeći se da nećemo moći doći do izmjena i dopuna Zakona vezanog za „pretpostavljeni pristanak“ odustali smo od prijedloga za prijateljske transplantacije. To odustajanje  je u tom trenutku sigurno bilo opravdano, jer kako objasniti činjenicu da smo u 6. mjesecu pa ponovo u 10. mjesecu 2017.morali izići na ulicu kao bolesni ljudi, dijalizirani i transplantirani, kako bi se Izmjene i dopune zakona o „pretpostavljenom pristanku“ usvojile!?'', naveli su u svom saopštenju.

''Raduje nas pokretanje inicijative nekih parlamentaraca da dođe do Izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva u smislu, da se u tu Izmjenu uvrste prijateljske transplantacije. Ako ovom izmjenom Zakona uspijemo spasiti ovaj mladi život to će biti pobjeda svih nas'', dodali su.

U svom saopštenju pitaju i zašto ovaj Zakon nije ranije predložen od strane nekoga od zastupnika u Parlamenu FBIH.

''Jesmo li trebali čekati da se dogodi ovaj slučaj da se mladi čovjek dovede u životnu opasnost pa da se probudimo i krenemo razmišljati o doniranju organa?'', pitaju.

Naveli su da transplantaciju jetre moramo razvijati u našij zemlji te da za to imamo adekvatne kliničke centre.

''Mi to možemo, to je pokazao UKC Tuzla koji je nedavno uradio jednu kadaveričnu transplantaciju jetre. I na samo jetre, treba razvijati i transplantaciju bubrega a vrijeme je i da se uradi i prva transplantacija srca. Ovo govorimo u svijetlu pristupa naše zemlje Eurotransplantu. Da je BiH u ovom trenutku članica Eurotransplanta ovaj mladi čovjek bi dobio jetru u roku od 24-48 sati'', istaknuli su.