Foto: Tuzlanski.ba

Blizu stotinu građana Zenice okupilo se danas na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, gdje su obilježili godišnjicu protesta građana održanih 7. februara 2014. godine. 

Predstavnici Plenuma građana Zenice su po dolasku na Trg, postavili kartonski napis kojim su ovaj zenički trg simbolično preimenovali u ”Trg 7. februara”, prenosi Anadolu Agency. Glasnogovornica Plenuma građana Zenice Meliha Bajramović kazala je da su ciljevi i današnjeg protesta isti kao i prošle godine, ali da su metode ovog puta drugačije.

zenica-protesti„Danas obilježavamo godišnjicu prošlogodišnjih protesta. Ciljevi su nam isti, ali metod nam se promijenio, a to je veoma važno jer nam je prošla metoda nanijela samo štetu. Do promjena mora doći, makar na štetu Vlade. Naravno, to nije jednostavno, jer to znači da oni moraju sjeći granu na kojoj sjede“, kazala je Bajramović.

Predstavnik zeničkog plenuma Goran Jerkić kazao je da građanski aktivizam nije počeo prošle godine, nego 2010. kada su građani iskazali prve vidove nezadovoljstva.

„Ovo nije  komemoracija, ovo je podsjećanje da smo još uvijek tu. Nezadovoljstvo je počelo mnogo prije sedmog februara prošle godine. Što se tiće građana i broja koji je prisutan, mi tu ne možemo puno, najveća borba Plenuma je protiv ispijanja kafe“, kazao je Jerkić.

Nakon defilea kroz grad, građani su se zadržali ispred zgrade Gradske uprave Grada Zenice gdje su postavili kartonsku skulpturu čovjeka koji će, kako predstavnici Plenuma kažu, nadgledati rad vlasti. Okupljanje građana je proteklo mirno uz prisustvo velikog broja policajaca, za razliku od prošlogodišnjeg protesta koji je izazvao velika razaranja i nemire.

(Anadolija)