Foto: Tuzlanski.ba

Mobilni tim za proaktivnu identifikaciju potencijalnih žrtava trgovine ljudima grada Tuzla obilježio Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Podjelom informativnog materijala i neposrednim razgovorom sa građanima ukazano je na problem prisilnog prosjačenja djece i odraslih, koji je jedan od najdominantnijih oblika trgovine ljudima u
Bosni i Hercegovini.

"Građani imaju značajnu ulogu u suzbijanju ove eksploatacije na način da ne daju novac, jer u suprotnom direktno podstiču trgovinu ljudima i produžavaju agoniju i nasilje kojem su izložena djeca i druge žrtve ovog krivičnog djela. Mobilni tim je osnovan od strane Grada Tuzla i čine ga predstavnici centra za socijalni rad, policije i nevladinih organizacija „Zemlja djece u BiH“ i UŽR „Bolja budućnost“ Tuzla" - saopćeno je iz Udruženja "Zemlja djece".

Postupajući po Protokolu za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u gradu Tuzla, Mobilni tim je u 2022. godini zatekao 161 osobu u prosjačenju, od čega 119 odraslih, 28 djece, a u periodu od tri mjeseca (januar, februar, mart) 2023. godine, zatečeno je 70 odraslih osoba i 10 djece, navodi se.

U većini slučajeva radi se o osobama sa prebivalištem u Živinicama, Lukavcu i Gradačcu, koji su višestruki povratnici.

Udruženje „Zemlja djece u BiH “ posljednjih godina intezivno radi na razvijanju i multipliciranju lokalnih referalnih mehanizama za suzbijanje trgovine djecom.

Do sada smo razvili protokole u 30 lokalnih zajednica u BiH.

Kroz projekat „Lokalni operativni referalni kapaciteti u borbi protiv trgovine ljudima“, a koji se realizuje uz podršku Programa podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE, nastavljamo sa razvijanjem referalnih mehanizama u Kladnju, Tešnju, Kaknju, Bosanskoj Krupi, Cazinu i Kantonu Sarajevo.