Zbog sniježnih nanosa potpuno obustavljen saobraćaj na regionalnom putu R-419
Foto: Tuzlanski.ba

Danas (09.02.2015) u vremenskom periodu od 15:00 do 19:00 sati zbog kvara na linkovima BH Telecom-a, naša Služba Pomoć-informacije nije bila u mogućnosti da odgovara na pozive korisnika putem telefona 1282 ili +387 33 282-100. Sve linije BIHAMK-a su ponovo u funkciji.

U nižim predjelima naše zemlje vozi se po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu, dok u višim predjelima ima ugaženog snijega, a mjestimično i poledice. Izdvajamo puteve Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Srbljani-Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac-Drvar-Bosansko Grahovo-Livno, Kupres-Šuica-Livno, Priluka-Glamoč-Mlinište, Sarajevo-Foča (Rogoj) i Olovo-Kladanj (Karaula). Na ovim dionicama za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca.

Zbog učestalih odrona skrećemo pažnju na puteve: Mostar-Doljani, Banja Luka-Teslić, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac.

Zbog sniježnih nanosa potpuno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Savjetuje se vozačima da voze opreznije, da vožnju prilagode trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prelazima za sada nema dužih zadržavanja.

MAGISTRALNI PUTEVI: M-4 Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. Simin Han-Kalesija (u Babajićima) zbog aktiviranog klizišta obustavljen saobraćaj. Alternativni pravac je preko Dubrava.

M-6 Ljubuški-Čapljina (na izlazu iz Ljubuškog) izvode se sanacioni radovi, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

M-16 Jajce Banja Luka (Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-17 Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18 Tuzla-Bijeljina-u mjestu Požarnica (zbog klizišta) saobraća se usporeno-jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara.

REGIONALNI PUTEVI - R-413a Travnik-Galica, zbog sniježnih lavina potpuno je obustavljen saobraćaj.

R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).

R-445 Bilješevo-Kakanj, zbog klizišta saobraća se usporeno-jednom trakom.

Ograničenja  - Na GP Brčko-Gunja dozvoljen je dvosmjerni promet vozilima mase do 9 tona (na mostu preko rijeke Save), a kontrolirani jednosmijerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak između vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila mostom Brčko-Gunja ograničena je na 40 km/h.