Zbog neusvajanja budžeta u FBiH nema isplata ni boračkoj kategoriji
Foto: Tuzlanski.ba

Predstavnici Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH danas su na sastanku uputili pitanje ministru za boračka pitanja FBiH Salki Bukvareviću je li moguće isplatiti naknade boračkoj kategoriji bez usvajanja budžeta u Domu naroda Parlamenta FBiH, s obzirom na činjenicu da su pod velikim pritiskom branilaca i njihovih porodica koji zovu i traže informacije.

Ministar Bukvarević je jasno kazao da su sve isplate iz federalnog budžeta blokirane do njegovog usvajanja u Domu naroda FBiH te je podsjetio da su Vlada FBiH i Predstavnički dom FBiH uradili svoj dio posla i da isto treba učiniti i Dom naroda FBiH.

"Sa sastanka je upućen zajednički apel da se što prije sazove sjednica Doma naroda FBiH i usvoji budžet za 2019. godinu da bi se izbjegle katastrofalne posljedice", saopćeno je nakon sastanka.

Sagovornici su podsjetili da su u pitanju najranjivije kategorije kojima su jedini izvor finansiranja upravo ove naknade iz federalnog budžeta te da bi neusvajanje istog i blokiranje isplata moglo dovesti do nesagledivih posljedica.

Inače, sastanak je održan u sjedištu Vlade FBiH i prisustvovali su mu ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača te direktori Federalnog zavoda PIO/MIO, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u FBiH i Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

Razmatrano je nekoliko tema, među kojima izmjene i dopune Zakona o PIO/MIO FBiH, izmjene i dopune Zakona o Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH, te inicijativa Saveza RVI i HVIDR-e o rješavanju penzionisanja 60-postotnih RVI.

"Doneseni su zaključci da će Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku u narednom periodu u skladu s dostavljenim inicijativama pripremiti tekst izmjena i dopuna Zakona o PIO/MIO FBiH. Također, zaključeno je da je potrebno u što kraćem roku izmijeniti i dopuniti Zakon o Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH. Kroz ove izmjene značajno bi se olakšalo zapošljavanje osoba s invaliditetom, a sam Fond bi se ojačao i imao bolju ulogu. Pokrenuta je inicijativa da se formira radna grupa koja će raditi na ovom pitanju. U vezi s inicijativom Saveza RVI i HVIDR-e o rješavanju penzionisanja RVI 60 posto zaključeno je da se inicijativa ponovo treba vratiti Savezu RVI i HVIDR-i kako bi se njihovi predstavnici usaglasili u kom pravcu je potrebno djelovati te inicijativu ponovno dostavili Federalnom ministarstvu", saopćeno je iz Ministarstva za boračka pitanja. (Tuzlanski.ba)