Zbog izjave da je BiH država koju treba ukinuti, Izetbegović ne želi vlast s Dodikom (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović postigli su na sastanku u Mostaru dogovor o formiranju vlasti na kantonalnom i federalnom nivou. 

Kako je na konferenciji za novinare nakon sastanka rekao Čović, definisano je partnerstvo SDA, HDZ-a BiH i Demokratska fronta na svim nivoima.

- Definisali smo stajališta oko ključnih odredbi što će nam biti zajednički posao na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou. Već sljedeće sedmice sastaćemo se sa ostalim strankama iz Federacije koje će s nama činiti vlast i definisati sadržaj onog što bi ta široka koalicija stranaka trebala raditi na federalnom nivou - kazao je Čović.

Dodao je kako vjeruje da se vrlo brzo mogu formirati novi sazivi kantonalnih skupština kako bi se mogli birati zastupnici u Dom naroda Federacije BiH što je preduslov za formiranje vlasti na federalnom nivou.

Kada je u pitanju državni nivo, Izetbegović je kazao kako o tome danas nije postignut dogovor.

- Međutim, prema onome kako ja vidim stvari i kakve su reakcije predsjednika HDZ-a BiH, ne mislim da će to biti problem - kazao je Izetbegović, dodavši kako je atmosfera na današnjem sastanku bila "iznenađujuće dobra" te da su obje strane pokazale "elastičnost i spremnost na saradnju".

Na novinarsko pitanje o mogućnosti saradnje sa SNSD-om i predsjednikom te stranke Miloradom Dodikom, Izetbegović je naveo nekoliko Dodikovih citata u kojima on negira Bosnu i Hercegovinu.

"Kada je izjavio da je BiH država koju treba ukinuti, da je ona nikakva i smiješna te neodrživa. Da je treba podijeliti, tim izjavama Dodik je zakovao stvar za ovaj mandat" kazao je Bakir Izetbegović.

Na isto pitanje Čović nije bio decidan.

- Ja bih stvarno želio imati stabilnu vlast na svim nivoima. Kako će to završiti vidjećemo vrlo skoro. (...) HDZ BiH ima ogromnu odgovornost kao i SDA. Mi smo apsolutni pobjednici na ovim izborima i to od nas traži da formiramo vlast i mijenjamo stvari na bolje u BiH - kazao je Čović.