Foto: Tuzlanski.ba

U srijedu 15. maja 2013. godine održana je javna tribina "Zajedno usvajamo" u sklopu programa uključivanja javnosti u proces izrade Prostornog plana općine Tuzla u MZ Solana za područje mjesnih zajednica Solana i Batva.

mz-solana

U punoj sali MZ Solana građani su upoznati sa nacrtom prostornog plana općine Tuzla. „Mi smo prepoznali zapadni dio grada kao zonu budućeg razvoja i predvidjeli sve za ubrzani razvoj ovih zona", rekao je gosp. Aner Čanović direktor Zavoda za urbanizam a ujedno i nosioc izrade prostornog plana. Građani su u vrlo aktivnoj diskusiji najviše interesovanja iskazali za pitanje legalizacije, tonjenja, azila koji već godinama muči ove dvije mjesne zajednice te za saobraćajnicu i izlaz iz Solane.

Ono što je svakako bila veoma dobra vijest je to da se azil vrlo brzo izmješta sa sadašnjeg lokaliteta na lokalitet Plane-Divkovići. Legalizacija je dugotrajan proces na kojem se aktivno radi i nadležne službe ulažu velike napore da riješe probleme ljudi koji imaju nelegalizovane-bespravno izgrađene objekte.

mz-mz-solana1

Iako su predstavnici Službe za prostorno uređenje i ekologiju i Zavoda za urbanizam na ovoj raspravi imali temu prostornog plana, nakon velikih poplava, veliki broj pitanja se odnosio na komunalnu infrastrukturu. Na mnoga pitanja su građani dobili odgovore, što su na kraju rasprave i sami prepoznali i zahvalili se predstavnicima institucija na razumijevanju.

„Prostorni planovi nemaju direktnu vezu sa komunalnim problemima i rješenjima. Oni daju viziju uređenja šireg prostora", objasnio je gosp. Aner Čanović. Javna rasprava u sklopu koje se održavaju javne konsultacije po mjesnim zajednicama će trajati ukupno 90 dana i svi zainteresovani mogu slati svoje prijedloge e-mailom, poštom ili direktno ih iznijeti u Službi za prostorno uređenje i ekologiju. Na kraju javne tribine predstavnici općine Tuzla su pozvali sve građane da detaljnije informacije potraže na web stranici www.tuzla.ba ili u uredu službe za prostorno uređenje i zaštitu okoline općine Tuzla.

Slijedeća javna tribina održat će se u četvrtak, 16.maja 2013. u MZ Solina, a za područja MZ Solina i Dokanj sa početkom u 17:00h. Pozivamo sve građane da uzmu aktivno učešće u kreiranje svog životnog prostora i pridruže nam se na javnoj tribini. (Tuzlanski.ba)