Vučić: Erdoganova posjeta je izuzetno značajna za Srbiju
Foto: Tuzlanski.ba

Posjeta Srbiji predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana 10. oktobra izuzetno je značajna, ocijenio je danas Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

"Očekujem da razvijamo naše odnose u dobrom smeru, posebno ekonomske odnose. Mislim da je strašno važna vest, to je u Srbiji prošlo gotovo nezapaženo, za nas što ćemo sada moći 5.000 tona goveđeg mesa da izvozimo bez carine. Ne zaboravite, carine na to i na suncokretovo ulje su nam iznosile između 50 i 120 odsto. To je za nas od velikog značaja i mi ćemo nastaviti da tu saradnju razvijamo. Važno je da imamo i tu vrstu političke stabilnosti u odnosima sa Turskom. Mislim da je reč o izuzetno značajnoj poseti", rekao je Vučić u izjavi novinarima u Laktašima nakon svečanosti otvaranja dionice autoputa od Mahovljana do Drugovića.

Dodao je kako sutra u posjetu Srbiji dolazi predsjednik Grčke, sedam dana poslije njega Erdogan, a tokom sedmice ide u Bugarsku gdje će se sastati sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije.

Na pitanje novinara da li postoje pritisci stranaca da utiče na Milorada Dodika, predsjednika RS, i da li dijeli mišljenje Dodika da će Republika Srpska i Srbija jednog dana biti jedno, Vučić je odgovorio da nikada ne vrši pritiske ni na koga, zbog toga što je nerijetko i sam bio izložen različitim pritiscima.

"Srbija poštuje integritet svih zemalja u regionu, kao što sam rekao, poštujemo integritet Bosne i Hercegovine i veoma volimo Republiku Srpsku", rekao je Vučić. (Tuzlanski.ba)