Vlada TK nenamjenski trošila novac namijenjen za prevenciju i sanaciju katastrofa (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

I pored katastrofalnih poplava i klizišta, koja su ove godine pogodila Tuzlanski kanton, namjenska sredstva iz kantonalnog budžeta za prevenciju i saniranje posljedica prirodnih katastrofa troše se nenamjenski, odnosno za krpljenje budžetskih rupa. Tako je Vlada Tuzlankog kantona samo u posljednje dvije godine nenamjenski potrošila više od deset miliona maraka budžetskog novca.

Analiza rada Vlade Tuzlanskog kantona potvrđuje da je oko 13 miliona maraka namjenskih sredstava, koja su prikupljena od vodnih i ekoloških naknada, te sredstava civilne zaštite potrošeno nenamjenski, odnosno za krpljenje budžetskih rupa. Taj novac najvjerovatnije nikada neće biti vraćen i utrošen za namjene za koje su ih građani izdvajali, s obzirom na to da je ukupni budžetski deficit veći od 170 miliona maraka. Oko million maraka namjenskih sredstava, koje Kantonalna uprava civilne zaštine još ima na računu, Vlada troši nenamjenski, odnosno za isplatu plaća i pokrivanje budžetskog deficita.

"Ta sredstva su na posebnom računu i njima raspolaže Kantonalni štab civilne zaštite, ali njih usmjerava Kantonalno ministrstvo finansija - uglavnom za likvidnost kantona. Ista je situacija i na federalnom nivou kada su u pitanju sredstva kojima raspolaže Federalni štab civilne zaštite. Nismo u prilici vršiti nadzor tih sredstava”, kaže Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

Takva praksa, potvrđuje kantonalni premijer Bahrija Umihanić, bit će nastavljena i u narednom periodu. “U nedostatku likvidnosti TK-a koristimo to kao mogućnost i bio bih najsretniji da se ta mogućnost prestane koristiti čim prije. Ali, kako stvari stoje s budžetom TK-a, to je teško očekivati”, kaže Umihanić.

A teško je očekivati da će Vlada prihvatiti stav federalnih revizora, koji su više puta upozoravali da takva praksa nije dopuštena. “Oni smatraju da to nije namjensko korištenje sredstava i da se sredstva trebaju čuvati kako bi u svakom trenutku mogla biti upotrijebljena za ono za šta su ih građani izdvojili”, ističe Tadić.

A kako Vlada čuva taj novac potvrđuje i podatak da će oko million i po maraka sredstava civilne zaštite potrošiti na renoviranje spaljene zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, a ne na mjere prevencije poplava, sanacije šteta i bolju opremljenost službi civilne zaštite ili obnovu porušenih domova građana iz poplavljenih područja. (Federalna.ba)