Vlada FBiH će sufinansirati izgradnju željezničke infrastrukture u iznosu od 8,5 miliona KM
Foto: Tuzlanski.ba

Vlada FBiH je donijela odluku kojom je usvojen Program utroška sredstava kapitalnog transfera javnim preduzećima za sufinansiranje izgradnje željezničke infrastrukture utvrđenog budžetom FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija u iznosu od 8.506.000 KM.

Od ukupnog iznosa sredstava, dva miliona KM je namijenjeno za program investicionog ulaganja u donji stroj zaštitne mreže na prugama Sarajevo - Čapljina, Bosanski Šamac - Sarajevo i Brčko - Banovići.

Za program investicionog ulaganja u nabavku pružne mehanizacije namijenjeno je 2,8 miliona KM, dok je za program daljinskog upravljanja postrojenjima za napajanje elektrovuče na prugama Doboj (Maglaj) - Sarajevo i Sarajevo - Čapljina namijenjeno 3,2 miliona KM, te 506.000 KM za program sanacije pruge između Sarajeva i Rajlovca.

Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija i JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo su zaduženi da pojedinačno za svaki program zaključe ugovor kojim će se urediti način prenosa sredstava, provedbu postupka javne nabavke, u slučaju da radove ne izvodi JP Željeznice FBiH, i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

Odlukom je propisano i da će JP Željeznice FBiH za 8.506.000 KM povećati udio državnog kapitala u osnovnom kapitalu Društva, te o tome informisati Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija.

Federalna ministarstva saobraćaja i komunikacija i finansija, te JP Željeznice FBiH su, svako u okviru svoje nadležnosti, zaduženi za provođenje ove odluke, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.