Višković: Schmidt odlukama može zabavljati Sarajevo, RS neće imati posljedice
Foto: Tuzlanski.ba

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, izjavio je kako ne vjeruje da će posljednje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta neće imati posljedice po manji bh. entitet.

- Ovim samo uvodi BiH u još jednu žešću krizu. Republika Srpska će raditi svoj posao kao i do sada, a Schmidt može da svojim odlukama zabavlja Sarajevo, tako da ne vjerujem da će ovo imati bilo kakve posljedice po Republiku Srpsku, rekao je Višković.

I on je, poput ostalih zvaničnika iz Republike Srpske, negirao Schmidtovu funkciju visokog predstavnika.

- Gospodin Schmidt, ako je toliko bitan, toliko, evo da ne kažem, pokazao mišiće, pokazao moć, onda bi trebao otići u Vijeće sigurnosti da potvrdi da je on visoki predstavnik u BiH, tada će ga Republika Srpska priznavati. On je bio u Vijeću bezbjednosti i tamo, pa skoro dvije najveće zemlje na svijetu, Rusija i Kina, nisu dale saglasnost da bude visoki predstavnik, tako da on nije visoki predstavnik u BiH, kazao je on.

Višković je dodao da BiH, ovakva kakva jeste, ne zaslužuje mjesto u Evropskoj uniji.

- Tako da bi trebalo prekinuti sve procese u vezi sa evropskoim integracijama jer je očito od danas svima jasno da BiH nema mjesto u okviru evropskih integracija, istakao je Višković.