Foto: Tuzlanski.ba

Više od hiljadu boraca iz svih kantona FBiH stiglo je na stadion Koševo gdje su se postrojili, a zatim uputili prema zgradi Vlade FBiH, piše N1.

Protesti su počeli jutros u 09.00 sati, a predstavnici okupljenih su novinarima kazali da od Vlade traže da prihvati Rezoluciju koju je izradio Savjet branilaca Federacije kojom traže naknadu za socijalno ugrožene bivše borce.

vise-hiljada-boraca-se-okupilo-ispred-zgrade-vlade-fbih001-20160425

Saobraćaj u Alipašinoj ulici ispred zgrade Vlade je blokiran.

"Naš stav je potpuno isti kao što je bio svih ovih dana, mi smo otvoreni za razgovore i pregovore sa svim predstavnicima boračkih organizacija, poštujemo svakog borca i svaku boračku organizaciju i svakom od tih predstavnika bilo je omogućeno da do 15. marta iskažu svoje zahtjeve kada je u pitanju zakon o pravima demobilisanih borca i članova njihovih porodica", izjavio je nešto ranije Feni federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

vise-hiljada-boraca-se-okupilo-ispred-zgrade-vlade-fbih003-20160425

Naveo je da će im i danas biti na raspolaganju Komisija koja radi na radnom tekstu tog zakona s mogućnošću da razgovaraju o svim zahtjevima, s obzirom na to da je to radni materijal još se razgovara o svim zahtjevima.

"S tim da se mora voditi računa da se za svaki zahtjev mora jasno definisati opravdanost zahtjeva, a za one zahtjeve koji podrazumijevaju finansijska sredstva se moraju napraviti obračuni i kazati odakle su ta dodatna sredstava za bilo koje dodatno pravo", naglasio je ministar Bukvarević. (N1)