Vijećnici prihvatili: U Solini, Ši Selu i Miladijama gradit će se zgrade za ugrožene građane
Foto: Tuzlanski.ba

Vijećnici Gradskog vijeća Tuzla usvojili su Strategiju neprofitnog socijalnog stanovanja, koja podrazumijeva izgradnju 210 stanova, odnosno 12 zgrada U Ši Selu, Miladijama i Solini za socijalno ugrožene građane.

Gradsko vijeće Tuzla traži od Skupštine Tuzlanskog kantona, da usvoji Zakon o socijalnom stanovanju u kojim će osim uređenja pitanja zakupa socijalnih stanova pod povoljnim uvjetima, biti predviđena i mogućnost učešća Grada Tuzla i svih općina na području Tuzlanskog kantona u subvencioniranju kamata na kredite za socijalne stanove, posebno mlade bračne parove. 

Nadležne gradske službe za upravu će pristupiti aktivnostima, da u skladu sa Zakonom pomogne mladim bračnim parovima, da pod što povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje.

Gradsko vijeće Tuzla traži, da se kod izrade Akcionog plana za provedbu Strategije i Revidirane strategije vodi računa o mladim bračnim parovima.

Gradsko vijeće Tuzla, traži aktivnije učešće svih resornih službi na izradi i konkurisanju sa projektima izgradnje zgrada za socijalno stanovanje prema predpristupnim fondovima Evropske unije, uvažavajući mišljenje nevladinog sektora.

Gradsko vijeće Tuzla, traži da se ojača Služba za boračko-invalidsku zaštitu, stambene poslove i reintegraciju raseljenih osoba. (Tuzlanski.ba)