Veselno je danas bilo u Puračiću gdje je održana gastro manifestacija pripreme Puračke ćaske, prvog tradicionalnog jela upisanog na Listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

"Puračko ćaskanje“ se kontinuirano održava od 2014. godine, a na prethodnih 9 ćaskanja učešće uzelo preko 120 udruženja građana, planinarskih društava, restorana, turističkih agencija, predstavnika medija i brojnih sponzora.

Učesnici su prethodnih godina dolazili iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

"Ove godine u pravljenju ćaske učestvovala je 21. ekipa. Nekima je ovo bio prvijenac dok drugi imaju konstantu te su sa nama od prvog dana. Svaka ekipa je dobila iste namirnice, upute i recept" - saopćili su organizatori i dodali:

"Nakon nekoliko sati ćaskanja, igranja, druženja i svega onoga što ćaskanje samo po sebi podrazumijeva, (jer je to ipak način i stil života a ne samo jelo) došlo je do degustacije i slijedećih ocijena žirija.

Imali smo tri bronzane ćaske, dvije srebrene te jednu zlatnu ćasku" - navodi se.

Ovogodišnju zlatnu ćasku osvojila je Pekara "Klas" iz Devetaka dok je srebrna pripala HKD "Napredak" iz Lukavca i AS "Aladin" iz Puračića.

Bronzana ćaska je pripala ekipama MK "Moto Brothers" iz Puračiča, UR "Korner" također iz Puračiča te Udruženju Žene za tradiciju iz Šerića.

Vrijedne nagrade pored medalja i plakete u vidu drvorezbarije su bila i dva kotlića za dobitnike srebrene ćaske i vaučer od 300 KM.

Danas je sve to ispraćeno uz bogat kulturno zabavni program i zabavna sportska takmičenja.

Kontinuirani rad na istraživanju i prikupljanju podataka vezanih Puračku ćasku rezulturali su u 2020. godini upisom „Puračke ćaske - umijeće pripremanja i služenja“ na Listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine, a danas su pokazali da žele nastaviti taj put ka listi svjetske baštine UNESCO-a.

Manifestacija "Puračko ćaskanje" održana je u organizaciji Kulturno umjetničkog društva "Puračić", pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta te Vlade Tuzlanskog kantona. (Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba)