Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je Odluku o usvajanju Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH za period 2021. – 2027. godina.

Usvojena Odluka o usvajanju Strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja FBiH
Foto: Fena | Razvoj sektora poljoprivrede

Strategijom se u osnovi održava kontinuitet ciklusa strateškog planiranja razvoja sektora poljoprivrede u Federaciji BiH.

Donosi novi pristup razvoju ruralnih područja i povećava obim investicija uz povećanje udjela javnih sredstava u podrškama investiranju. Strategija predviđa 15 novih mjera.

Usvojena je i Odluka o izmjeni Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH "Autocesta na Koridoru Vc“ za period od 20 godina.

Prostornim planom koji je donesen 2017. godine predviđeno je ukupno 23 lokaliteta čvorišta-petlje, inter-regionalna čvorišta, čiji je položaj uslovljen nizom prostornih, tehničkih i drugih elemenata.

U fazi realizacije, odnosno izgradnje autoceste na Koridoru Vc uočen je niz novih okolnosti koje ukazuju na određene nedostatke u planskim rješenjima, kao i nemogućnost njihove realizacije sa tehničkog aspekta.

Također su delegati usvojili odluke o pristupanju izradi Zoning plana urbanog područja Kulen Vakuf-Klisa i Zoning plana urbanog područja Martin Brod za period od 10 godina.

Time će se regulisati izgradnja turističkih kapaciteta, razvoj naselja, te izvršiti zaštita prirodnih i ambijentalnih vrijednosti tog prostornog obuhvata. Potrebno je riješiti problem infrastrukturnog opremanja cijelog naselja.