Usvojen Pravilnik o jedinstvenim kriterijima za zapošljavanje branilaca i njihovih porodica u institucijama TK-a
Foto: Tuzlanski.ba

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Pravilnik o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica u institucijama Tuzlanskog kantona.

- Skupština Tuzlanskog kantona je zadužila kantonalnu vladu i Ministarstvo za boračka pitanja da urade kriterije za zapošljavanje boraca u koordinaciji sa Savezom za boračka pitanja TK-a. Mi smo to uradili i predložili Vladi da usvoji Pravilnik o jedinstvenim kriterijima, što je na današnjoj sjednici i uradila - izjavio je na pres-konferenciji ministar za boračka pitanja TK-a Zudin Mahmutović.

Kazao je da je Skupština Tuzlanskog kantona na sjednici  18. marta 2014. godine donijela Odluku o posebnim kriterijima za zapošljavanje boračke populacije.

Međutim, kako kaže, saznanja s terena bila su da se ne primjenjuje donesena odluka o posebnim kriterijima za zapošljavanje ove populacije, te je Savez boračkih organizacija tražio od kantonalne Skupštine da se donesu jedinstveni kriteriji, što je i urađeno.

- Prioritet u zapošljavanju imaju borci i članovi njihovih porodica bez obzira na njihovu  dob, a koji se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje TK-a i ukoliko ispunjavaju opće uvjete - istaknuo je Mahmutović.

Dalje navodi da, pored općih uvjeta, branitelji sada imaju posebno pravo na procentualno bodovanje boravka u posljednjem domovinskom ratu.

- Ovakav vid bodovanja nije diskriminacija, jer se borcu daje posebno pravo što je on  bio četiri godine u rovu. To je rađeno i u Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu. Ako neko smatra da je to protiv Ustava BiH, ima zakonom određeno ko može da pokrene pravo ustavnosti, predlagač, premijer ili većina u skupštini - zaključio je Mahmutović.