Foto: Tuzlanski.ba

Udruženje zrakoplovaca "Zračni most" Tuzla je u Ateljeu Ismet Mujezinović organizovao Okrugli sto na temu „Značaj zračnog mosta za enklave u istočnoj i zapadnoj Bosni u vojno-političkom i humanitarnom kontekstu“. 

Okrugli sto se organizuje u sklopu obilježavanja 7. maja, datuma koji je nedavno prošao Skupštinsku proceduru u formi inicijative Udruženja zrakoplovaca-Zračni most da se uvrsti u Zakon o značajnim datumima, događajima i ličnostima na području TK i obilježava kao Dan zračnog mosta.

Inicijativa je jednoglasno usvojena 15. marta i u narednom periodu očekuje se usvajanje izmjena i dopuna zakona po kojim bi se 7. maj obilježavao kao Dan zračnog mosta.

Profesor Sead Selimović spomenuo je važnost izučavanja tema koje se vezuju za ratni period (od 1992.-1995.) kako bi se prikazala istina o dešavanjima u istom periodu.

"U situaciji smo da danas imamo pojavu falsifikovanja tih događaja, koji su jako značajni za mlade generacije, za našu državu i društvo. Svakako da treba podržati ovakve napore, ovakve Okrugle stolove i konferencije koje nas vraćaju u to vrijeme, jer se pitanja koja se guraju pod tepih vraćaju kao bumerang. Moramo govoriti istinu o prošlim vremenima jer samo ona može pomiriti stavove koji nisu jedinstveni po ovom pitanju", zaključio je profesor Selimović.

Penzionisani general, Enes Husejinović, govorio je o značaju zračnih snaga.

"Naše političko i vojno rukovodstvo je prepoznalo mogućnosti zračnih snaga, koje su tada imale veoma ograničene kapacitete. Stvarana je konekcija između slobodnih teritorija BiH i teritorija koje su bile na udaru agresora. To je bio jedini način komunikacije spajanja teritorija i nažalost u ta vremena se to nije samo odnosilo na enklave nego na mnoga područja slobodne teritorije.

Bilo je veoma bitno tom osoblju koje je bilo okruženo vojnim jedinicama dati do znanja da mogu imati povjerenja da im se može pomoći u svakom smislu. Veoma limitirana grupa ljudi sa jakom ekspertizom bila je u stanju planirati i izvoditi teške zadatke", rekao je Husejinović.

Enes Husejinović je također istakao da je važno sjećati se i žrtava koje su dale svoje živote za tadašnje ideale- jedinstvo i integritet Bosne i Hercegovine. (Tuzlanski.ba | FOTO: Blicko Junior)