Današnji dan je izuzetno važan historijski datum za Bosnu i Hercegovinu koji se obilježava kao Dan ustanka naroda BiH.

Foto: Facebook

Na današnji dan su narodi i narodnosti u Bosni i Hercegovini započeli oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata. 

Bosna i Hercegovina je prije tačno 83 godine stala na branik pravde, i ustala protiv okupatora, najvećeg zla 20. vijeka, rekavši “NE” fašizmu, izdaji i okupaciji.

Danas je i u Tuzli ovaj datum obilježen polaganjem cvijeća, prisjećajući se hrabrosti i odlučnosti predaka koji su ustali protiv okupatora 1941. godine. 

Gradonačelnik Zijad Lugavić rekao je da je ovo dan kada se slavi sloboda, zajedništvo i nepokolebljiva volja za pravednijim društvom.

"Tuzla je naravno jedan od gradova u kome se poštuje bogatstvo različitosti i njeguje zajednički život. Neka nas ovaj dan podsjeti na značaj jedinstva, solidarnosti i međusobnog poštovanja. Samo zajedno možemo graditi bolju budućnost za sve nas", naveo je gradonačelnik. 

Kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije 1941. godine i njenom okupacijom i podjelom za njene narode nastupio je period nezapamćenog fašističkog terora. Na poziv i u organizaciji Komunističke partije Jugoslavije podignut je opštenarodni antifašistički ustanak koji je počeo 27. jula oružanim napadom ustanika na Drvar i Bosansko Grahovo, i koji su isti dan oslobođeni od domobrana i žandarmerije. 

Dan ustanka naroda BiH obilježava se na godišnjicu oružane akcije koju su 27. jula 1941. godine izveli gerilski odredi Bosanske krajine.

Kasnije je početkom augusta narodni ustanak, pod rukovodstvom Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Bosnu i Hercegovinu, dobio masovne razmjere i proširio se na istočnu Bosnu i Hercegovinu.

Narodi BiH su se nakon zločina i prvih ustanaka, masovno odazvali na poziv Komunističke partije što je rezultiralo partizanski pokretom - jedinom antifašističkom armijom koja se borila protiv okupatora i domaćih izdajnika.