U toku je treći krug isplata jednokratne podrške za porodilje i novorođenčad, saopšteno je iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Treći krug isplata jednokratne podrške za novorođenčad: Izdvojeno 2 295 000 KM
Foto: pixabay

Riječ je o jednokratnoj pomoći za novorođeno dijete u visini od 1.000 KM po djetetu.

Informacije o broju porodilja kojima će biti isplaćen novac u trećem krugu objavio je Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike na svom Facebook profilu.

”U ovom krugu isplata obuhvaćeno je 2.280 prijava majki za 2.295 djece”, potvrdio je Delić.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je na sjednici u Sarajevu održanoj 14.05.2024. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela Uredbu o isplati novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete u FBiH. Ovom uredbom uređuje se postupak isplate novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete, korisnici i uslovi pod kojima se pomoć ostvaruje, zatim postupak za odobrenje pomoći, kao i druga pitanja od značaja za odobrenje novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete u Federaciji.

Od 31. maja do danas jednokratnu pomoć od 1.000 KM dobilo je 7.377 majki porodilja, a isplatama je obuhvaćeno više od sedam hiljada prijava koje obuhvataju 7.463 novorođena djeteta.