Foto: Tuzlanski.ba

U Prijedoru je danas obilježen Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Učesnici su se okupili u Starom gradu na mjestu gdje bi, kako zahtijevaju, trebao biti spomenik za 102 ubijene prijedorske djece. Inače, na mjestu prvobitnog okupljanja roditelji, učesnici, inicijatori godinama se bore da naprave spomenik posvećen ubijenoj prijedorskoj djeci.

"No, lokalne vlasti u Prijedoru, predvođene gradonačelnikom Slobodanom Javorom, ignorišu i odbijaju svaki pokušaj inicijative roditelja ubijene djece da se nastave pregovori o spomeniku za ubijenu djecu", navodi se u saopćenju.

Iz inicijative "Jer me se tiče" kažu kako se uprava grada oglušila i na zahtjeve koji su dolazili od predstavnika međunarodnih institucija i organizacija, od međunarodnih zvaničnika u BiH, komesara za ljudska prava Vijeća Evrope, te mnogobrojnih boraca za ljudska prava u zemlji i svijetu, od kojih su roditelji ubijene djece.

Prema pojedinim pisanjima inicijativa za izgradnju spomenika pokrenuta je krajem 2012. godine

Međunarodni sud u Hagu je u utvrdio da je nesrpsko stanovništvo Prijedora bilo primorano da "u znak lojalnosti srpskim vlastima" postavi bijele plahte pred svojim kućama i nosi bijele marame na ruci.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece.

Za ove zločine sud u Hagu je osudio ukupno 18 osoba na 276 godina zatvora, a u Sudu BiH je izrečeno više od 350 godina zatvora.
U koloni učesnika, koji šetaju s bijelim trakama ne bude nikoga iz lokalne vlasti Prijedora.

Poruke su uputili dan prije na obilježavanju stradanja srpskih žrtava.

Odbrana Prijedora obilježava se u znak sjećanja na 30. maj 1992. godine kada je u napadu poginulo 15 pripadnika vojske i policije Republike Srpske, a 26 je ranjeno. Dio ovogodišnjeg obilježavanja će biti i umjetnička instalacija Anite Karabašić "Nema Nikog Da Ga Bere", posvećena ubijenoj djeci.