U Potočarima će u julu ove godine biti ukopana 161 žrtva genocida
Foto: Tuzlanski.ba

U Memorijalnom centru u Potočarima bit u julu ove godine ukopana 161 žrtva genocida - rečeno je danas nakon četvrtog sastanka Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica.

-Prema današnjim podacima kojima raspolažemo, bit će ukopana 161 žrtava genocida, ali pretpostavljamo da će do dženaze biti identifikovano do 170 žrtava za ukop - rekao je Agenciji Fena direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović.

Na današnjem sastanku Organizacionog odbora usvojen je program obilježavanja 19. godišnjice, koji počinje 26. juna, a završava 2. augusta otvaranjem džamije u Daljegosti.

-Program je sličan kao i protekle godine s tim da neće biti obraćanja iz niz razloga, prvenstveno zbog ramazana i predizborne godine - izjavio je za Agenciju Fena predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 19. godišnjice genocida Ćamil Duraković.

To pitanje razmatrano je, kaže, na sastanku Organizacionog odbora te je zaključeno da će se obratiti samo reisu-l-ulema u okviru hutbe i podne-namaza te Duraković, kao predsjednik Organizacionog odbora. (Fena)