U Potočarima bit će ukopano oko 150 žrtava genocida
Foto: Tuzlanski.ba

U Memorijalnom centru Potočari danas je održan drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici.

Organizacioni odbor donio je zaključak da preuzima svu odgovornost i samo on može finansirati određene aktivnosti.

- Konačan program za obilježavanje neće biti usvojen do početka jula, ali ćemo do 10. jula imati zvaničan program koji će biti izložen javnosti. Što se tiče finansijske podrške mi smo uputli dopis svima, a neki su se očitovali negativno, a drugi su sitno uplatili i bojim se da bi ovo moglo narušiti finansiranje organizacije, ipak ćemo mi sve organizovati bez obzira na sredstva - izjavio je za Agenciju Fena predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici Ćamil Duraković.

Na sastanku Organizacionog odbora predstavnice Udruženja Majke Srebrenice su ponovo tražile da im se oslobodi obilazak na stratišta.

- Redovno smo spremale sve zahtjeve MUP-ovima i MUP-u u Bratuncu, prošle godine smo imali toliko problema zbog obilaska stratišta, ali nadam se da ove godine neće doći do problema da ćemo ući legalno i na dostojanstven način položiti cvijeće za naše najmilije koji su ubijeni na stravičan način - kazala je za Agenciju Fenu predjednica Udruženja Srebreničke majke Hatidža Mehmedović.

Svi zainteresovani učesnici Marša mira 2014. godine mogu se sutra prijaviti na web stranici i Pododbor za Marš mira 2014. godine kreće s aktivnostima.

- S današnjim danom su identifikovane 123 žrtve koje će biti ukopane 11. jula u Memorijalnom kompleksu. S obzirom na dinamiku identifikacija, nismo optimisti, nadamo se nekom broju možda do 150 žrtava genocida, a identifikacije će se vršiti do 10. jula - istakao je Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari.