Vatrogasne intervencije posljednjih dana su u porastu zbog sve većeg broja požara na području Tuzlanskog kantona. 

U pet gradova i općina u TK zabilježeni požari: Evo gdje su vatrogasci imali najviše posla
Foto: PVJ Srebrenik

Iako se često čini da su uzroci požara nasumični ili rezultat nepredvidivih okolnosti, ponekad su samo nepažnja ili nepravilno rukovanje zapaljivim materijalima dovoljni da bi se razvio i proširio plamen. Evo gdje ih je na području Tuzlanskog kantona bilo najviše:

Općina Kladanj
Požar na deponiji Stanovi je pod kontrolom, ali i dalje velike količine dima izlaze iz požarišta, dok su požari na planini Konjuh i na lokaciji MZ Turalići prema entitetu RS lokalizovani i stavljeni pod kontolu.

Grad Tuzla
PVJ imala je dvije intervencije gašenja niskog rastinja na lokacijama Kovačica i Borić i jedno gašenje otpada u kontejneru.

Grad Gradačac
Profesionalna vatrogasna jedinica Gradačac imala je četiri intervencije jučer, uključujući požare u naselju Vučkovci, gdje je izgorjelo 1.000 kvadratnih metara niskog raslinja, te u Kerepu, gdje je vatra zahvatila 30.000 kvadratnih metara raslinja i šume. U gašenju požara u Kerepu sudjelovala su dva vatrogasna vozila sa sedam vatrogasaca, uz pomoć dva mještana, dok je tehnička intervencija na području Požarika trajala od 14:45 do 15:15 sati s jednim vozilom i četiri vatrogasca.

Grad Srebrenik
Vatrogasci u Srebreniku jučer je imala tri intervencije, uključujući gašenje požara u pilićari firme Bingo. Ostale intervencije obuhvatile su gašenje požara niskog raslinja na lokacijama Babunovići i Ježinac.

Grad Živinice
Profesionalna vatrogasna jedinica Živinice jučer je imala pet intervencija, uključujući požar niskog raslinja u selu Bučje i požar motocikla u MZ Višća. Također, vatrogasci su obavili tri tehničke intervencije, među kojima su dostava vode u naselje Vrnajevići i sapiranje podhodnika na magistralnom putu M-18 prema naselju Ciljuge.

Grad Lukavac
Profesionalna vatrogasna jedinica Lukavac jučer je intervenirala na gašenju požara na divljoj deponiji na lokaciji Svatovac. U općini Kalesija, vatrogasci su gasili požar niskog raslinja i šume u MZ Jajići.

Apeluje se na građane da budu posebno oprezni jer najčešće gori nisko rastinje koje u kombinaciji sa visokim temperaturama zraka i vjetrom može brzo razviti plamen i nanijeti velike posljedice.