U nastavku akcije 'Meta II' pretresi na devet lokacija u Zenici i jednoj u Istočnom Sarajevu
Foto: Tuzlanski.ba

Postupajući po naredbama Općinskog suda u Zenici, u nastavku operativne akcije "Meta II", u ranim jutarnjim satima policijski timovi Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, te MUP-a RS-a započeli su istovremene pretresi na devet lokacija u Zenici, te jednoj lokaciji u Istočnom Sarajevu.

Aktivnosti u okviru akcije "Meta II" se poduzimaju pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Pretresi objekata i osoba na navedenim lokacijama se vrše s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode osoba koje su meta akcije, a koje se sumnjiče za izvršenje više krivično pravnih radnji u okviru krivičnih djela "neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga", "posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga", "nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija" i krivičnih djela iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije u Zeničko-dobojskom kantonu.

Kako je saopćeno iz MUP-a ZDK, o rezultatima izvršenih pretresa, kao i drugim poduzetim mjerama i radnjama u okviru akcije "Meta II" blagovremeno će obavijestiti javnost tokom dana nakon realizacije navedenih aktivnosti.