U nastavku akcije 'Kodeks' koja se odnosi na Debevca i Mehmedagića uhapšena jedna osoba
Foto: Tuzlanski.ba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), su jučer u nastavku operativne akcije „Kodeks“ na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva realizovali pretrese stanova i drugih prostorija i pokretnih stvari na šest lokaciji, kojom prilikom su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšena je jedna osoba zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Lažno predstavljanje“ propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine kao i krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti polova Bosne i Hercegovine.

Navedena osoba je  je sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Pretresi su realizovani na osnovu naloga Suda Bosne i Hercegovina i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine a u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federalne uprave policije.

Aktivnosti u predmetu „Kodeks“ su provedene protiv suspendovanog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine i bivšeg direktora Obavještajno bezbjednosne agencije, a u okviru proširenja istrage na više događaja sa sumnjom na koruptivne akivnosti kao i druge nezakonitosti, saopćeno je iz SIPA-e.