Danas su u Loparama ispred Centra za kulturu i informisanje održani mirni protesti protiv rudarenja litijuma na Majevici. 

U Loparama održani protesti protiv rudnika litijuma: Narod i Majevica nisu na prodaju
Foto: Milanko Tošić | Facebook | Građani protiv rudarenja litijumom

Proteste je organizovalo Udruženje Pokret za Majevicu čiji članovi su poručili da ni Majevica ni narod nisu na prodaju.

''Ukoliko budemo morali da odemo i ostavimo kućne pragove i ognjišta, čvrsto vas uvjeravam da nećemo, spreman sam život dati za Majevicu u borbi protiv stranih okupatora i domaćih izdajnika, poručio je Milanko Tošić, predsjednik Pokreta za Majevicu na današnjem protestu.

Na protestu je bilo, prema procjenama Udruženja, oko 1500 mještana, iskrenih boraca protiv kopanja litijuma na ovom području. 


''Zdravlje naših ljudi, posebno djece i omladine, ali i budućih pokoljenja za nas su svetinja, nema tog blaga ni zlata ni eura ni dolara koji mogu da budu dragocjeniji od zdravlja i svakog našeg čovjeka'', rekao je Tošić.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović pozvao je majevički narod koga je nazvao slobodarskim da istraje u borbi protiv kopanja litijuma.

''Ovo je mjesto odakle se brani cijela Semberija i Majevica'', poručio je Petrović.

[related]977388[/related]

Posebnu zahvalnost Petrović je izrazio majevičkoj dijaspori za koju je rekao da su svim srcem podrška u ovoj teškoj, dugotrajnoj borbi u kojoj pobjeđuje narod.

''Kada smo svi zajedno, i kada imamo osjećaj jedni za druge, onda svakom pritisku kažemo ne, ne geološkim istraživanjima, ne kopanju litijuma'', poručio je Petrović.