Foto: Tuzlanski.ba

Lijepa pjesma uličnih svirača jedan je od načina da se ugasi požar primitivnog nacionalizma i provincijalizma. I da, itekako ima smisla ubacivati kovanice u njihove šešire, kutije, futrole od instrumenata.

Branimir Džoni Štulić, jedan od najvećih autentičnih rokera koji je koračao prostorima bivše nam zajedničke domovine, opisao sudbinu svojih kolega i braće po 'oružju' – uličnih svirača. Nužni materijalni i nematerijalni preduslovi za javno muziciranje su, dakle, instrument, muzičko znanje i sluh, izvjesne glasovne mogućnosti, po mogućsti lijepo vrijeme, ne previše bučno i istovremeno prometno mjesto, to jest publika, dok je kompanija ili prateći orkestar fakultativna stvar. Kofer, ili šešir, ili oveća prazna konzerva, ili, bar, kutija za cipele, neizostavni su rekviziti.

tuzla-djevojka-sviraZvuci uličnih svirača su, stoga, više od pukog nadraživanja bubnih opni i primanja informacija preko organa sluha, to su oblici komunikacije. Ulični svirači su svojevrsni vodiči kroz prostor, vrijeme i predjele duha. Ulični svirači su ne samo specifični vremeplovi, prostoroplovi i kulturoplovi već i, često, pokretna minipozorišta, one-man-teather, učesnici improvizovanih maskenbala ili žive enciklopedije hitova.

Razlozi su često čisto ekonomske prirode – neko dopunjuje prihode, kućni budžet ili džeparac, a oni ortodoksniji čak se izdržavaju od svirke. u svakomslučaju ulični svirači su jedan od načina da se ugasi požar primitivnog nacionalizma i provincijalizma koji vlada u Bosni i Hercegovini.

Djevojka koja danas svira i pjeva u centru Tuzle, itekako zaslužuje da je počastite kojom kovanicom, ulični svirači uvijek ste nam dobrodošli... (Tuzlanski.ba)