Tuzlanski borci ne podržavaju proteste najavljene za 25. april
Foto: Tuzlanski.ba

Za 25. april, u Sarajevu je najavljen mirni protest boraca i branitelja ispred zgrade Vlade FBiH. Proteste je najavio Savjet branitelja/boraca Bosne i Hercegovine. Međutim, Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Armije RBiH  kazali su da ovim protestima neće prisustvovati, a to neće učiniti niti četiri udruženja HVO-a. Razlog poziva na proteste je Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Proteste neće podržati ni Koordinacija boračkih udruženja Tuzla.

Koordinacija boračkih udruženja Tuzla neće podržati proteste, za koje se još uvijek ne zna da li će se održati 25. aprila za kada su najavljeni, niti koliko će tačno boraca učestvovati. Takođe, smatraju da se broj udruženja treba smanjiti ili ih ujediniti u najmanje tri organizacije koje će se boriti za prava boračke populacije. Sličnog je mišljenja i federalno ministarstvo pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

U ministarstvu smatraju da je bolje da borci imaju jedno udruženje koje će ih predstavljati, a ne sadašnjih 1.500 organizacija.

-Organizacija demobilisanih boraca grada Tuzle i Tuzlanskog kantona neće učestvovati u ovim protestima i s ovog mjesta pozivam naše saborce, demobilisane borce, da nam se pridruže u izradi i donošenju što boljeg zakona koji je na dobrom putu da ide u parlamentarnu proceduru i da ni u kom slučaju  ne izlaze na ulicu pod ovakvim uslovima gdje se ne zna ko je organizator ni ko stoji iza protesta, ni ko je odgovoran za eventualnu nastalu štetu, kazao je Mirza Ahmić, predsjednik organizacije demobilisanih boraca Tuzla.

-Nema daljeg širenja, kada je u pitanju koordinacija boračkih udruženja Tuzla, nema formiranja novih udruženja i naš stav je, a to isto mogu reći ispred svog saveza RVI FBiH, da je i ovoliki broj različitih udruženja moramo svesti na najmanje tri ili četiri organizacije, zaključuje Nihad Bukvić, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Tuzla

Inače radni tekst Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica reguliše pitanje zdravstvene zaštite i pravo na osnovno osiguranje u visini od 25 posto od prosječne plate Federacije. To se odnosi na borce koji nemaju osnovnih sredstava za izdržavanje, na borce od 60 godina, žene demobiliziranih boraca od 55 godina i supruge umrlih boraca s 50 godina starosti.

Iz koordinacije boračkih udruženja Tuzla su podsjetili da su oni uvijek dizali glas protiv odluka vlade koje idu na štetu boraca no da su sada zadovoljni radom federalnog resornog ministarstva te da smatraju da je i ovaj Zakon dobra šansa za stvaranje boljih uslova života demobilisanih boraca. (RTV TK)